Nemaju gdje parkirati
0

Građani dobili 48 kazni zbog parkiranja na Dobrinji III

Klix.ba
Trg djece Dobrinje za vrijeme radova (Foto: Klix.ba)
Trg djece Dobrinje za vrijeme radova (Foto: Klix.ba)
Građanima nastanjenim u naselju Dobrinja III B, na adresi Trg djece Dobrinje, prošle sedmice je napisano 48 prekršajnih prijava zbog nepropisnog parkiranja automobila. Zbog toga građani ovog dijela sarajevskog naselja odlučili su Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo uputiti prijedlog za rješavanje višegodišnje problematike parkiranja.

U dopisu, koji će poslati Ministarstvu, građani navode kako je u toku prošle godine oko Trga djece Dobrinje napravljena kružna saobraćajnica širine četiri metra sa dva priključka na glavne saobraćajnice te da je problem parkiranja motornih vozila stanara koji tu žive prisutan već nekoliko godina.

Građani u dopisu naglašavaju kako su prošle sedmice policajci Policijske uprave Novi Grad Sarajevo izlazili na teren te su svakodnevno izdavali prekršajne naloge za nepropisno parkiranje zbog znaka zabrane za sva vozila, osim za vozila za snabdijevanje, koji stoji pri ulasku u kružni tok. Taj znak je imao svrhu, ističu građani, kada je Trg bio popločan betonskim pločama, ali je i takav korišten kao parking usljed nedovoljnog broja parking mjesta u naselju.

Uklanjanjem betonskih ploča i asfaltiranjem površine, projektant je Trg pretvorio u saobraćajnicu - kružni tok, što potvrđuje i činjenica da su postavljanjem niskih stubova željeli razdvojiti saobraćajnicu od pješačke zone, te je zbog toga, smatraju građani, znak zabrane izgubio svaki smisao.

U dopisu građani navode i kako u ovom naselju ne postoje javne parking površine koje bi stanarima bile dostupne za besplatno korištenje, već su iste privatizovane iako niko nije tražio dopuštenje građana koji žive u tom naselju.

Građani će zahtijevati da se ovaj prijedlog razmotri u zakonskom roku i donese adekvatna odluka o regulaciji saobraćaja, tačnije ukloni saobraćajni znak zabrane, što bi, kako kažu, zasigurno riješilo problem parkiranja vozila stanarima Trga djece Dobrinje. Ukoliko odgovor bude negativan tražit će da se privatizovani parking prostori ponovo vrate legalnim vlasnicima.