TI BiH
0

Građani čekaju više od mjesec dana na odgovor javnih institucija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Bosni i Hercegovini su na snazi tri zakona o slobodi pristupa informacijama, na državnom i entitetskim nivoima vlasti, međutim, njihova primjena, iako poboljšana u odnosu na prethodne godine, još ne zadovoljava svjetske standarde transparentnosti, saopćeno je danas iz Transparency Internationala (TI) BiH. TIBiH je povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama izvršio analizu primjene zakona koji bi trebalo da garantuju građanima ovo pravo. U ovu svrhu poslao je gotovo 300 dopisa javnim institucijama u BiH, na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou radi utvrđivanja procenta i kvaliteta pristiglih odgovora.

Iako je povećan procent pristiglih odgovora, ipak samo polovina odgovora (53 posto) je pristigla u zakonskom roku od 15 dana, dok su ostali odgovori pristigli tek nakon ponovljenih urgencija, saopćeno je iz TIBiH.

Na taj način prosječno vrijeme čekanja na odgovor od institucija iznosi otprilike mjesec dana, što je dvostruko više od zakonom propisanog roka u okviru kojeg su institucije dužne dostaviti građanima informacije.

S druge strane, navodi TIBiH, institucije ne dostavljaju odgovore u formi rješenja, što su također obavezne činiti prema Zakonu, pa je tako samo 15 posto odgovora dostavljeno u ovom obliku.

"Ovo je posebno zabrinjavajuće imajući u vidu da se na ovaj način građani lišavaju mogućnosti žalbe na nedostavljene ili nepotpune informacije“, navodi se u saopćenju TIBiH.

U isto vrijeme, dodaje se, građanima se onemogućava da nastave upravnim ili sudskim postupkom od javnih organa zahtijevati pravo na informacije koje im je Zakonom omogućeno.

Gotovo trećina odgovora (30 posto) koje su institucije dostavile TIBiH bilo je nepotpuno, što predstavlja dodatni problem u primjeni Zakona o slobodi prisupa informacijama, koji se na ovaj način na prvi pogled poštuje, ali se u suštini vješto zaobilazi.

"Navedeni podaci dovode do zaključka da, iako je prošlo deset godina od usvajanja Zakona o slobodi pristupa informacijama, te uprkos vidnom napretku u odnosu na ranije godine kada je TIBiH provodio slična istraživanja, još se ne može govoriti o uspješnoj i efikasnoj primjeni ovih zakona“, navodi se.

Iz tog razloga, TIBiH je i pokrenuo inicijativu za usklađivanje zakonskog okvira koji reguliše ovu oblast, prije svega kroz uvođenje sankcija i u entitetskim zakonima za institucije koje krše zakon, čime bi se oni uskladili sa Zakonom na državnom nivou.

TIBiH se nada da će zakonodavci usvojiti predložene izmjene i podržati ovu inicijativu, a u isto vrijeme apeluje na institucije da ne čekaju uvođenje sankcija, već da prepoznaju svoju obavezu i temeljnije primjenjuju Zakon.

Iz TIBiH podsjećaju da se širom svijeta 28. septembar obilježava kao Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama.

Pravo na dostupnost informacija smatra se jednim od osnovnih ljudskih prava u svim demokratskim zemljama i garantovano je svim relevantnim međunarodnim dokumentima koji propisuju osnovna ljudska prava.