{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani će vršiti uviđaj saobraćajnih nezgoda

23.10.2012. u 13:48
0
24
Građani će vršiti uviđaj saobraćajnih nezgoda
0
U Domu policije u Sarajevu danas je održan okrugli sto o temi Primjena obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH.
U Domu policije u Sarajevu danas je održan okrugli sto o temi Primjena obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH.

Značaj ove teme je višestruk za djelovanje policijskih agencija nadležnih za praktičnu primjenu uviđaja ekipa na mjestu saobraćajne nezgode.

Naime, postojeća regulativa i obrasci o sabraćajnim nezgodama nisu unificirani i različiti su od kantona do kantona te je veoma otežano zbirno specificirati sve aspekte saobraćajnih nezgoda, koje u konačnici moraju presuditi sudovi.

Zbog toga je Ekspertni tim F MUP-a organizirao okrugli sto, kako bi već krajem godine počela primjena jedinstvenog obrasca Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH po zakonodavstvu i praksi Evropske Unije.

Osman Lindov, moderator i član Ekspertnog tima kazao je kako bi Evropski izvještaj prije svega olakšao građanima i policijskim agencijama uviđaj na mjestu saobraćajnih nezgoda.

"U slučaju manjih saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i bez povrijeđenih, ne bi bila potrebna policija da se vrši uviđaj, nego bi građani, odnosno akteri nezgode, na mjestu događaja popunili Evropski izvještaj te isti odnijeli u osiguravajuće kuće kako bi naplatili štetu", ističe Lindov.

Enes Bezdrob, savjetnik ministra F MUP-a, je naglasio kako je na okruglom stolu bilo govora o prednostima i nedostacima ovog izvještaja.

"Između ostalog, ovaj izvještaj ima prednosti i za krivca za saobraćajnu nezgodu, jer ne bi dobio kazneni nalog, niti zabranu upravljanja vozilom. S druge strane, šta je sa nesrećama u kojima ima povrijeđenih osoba, ili nezgodama gdje je vozač bio pod utjecajem alkohola ili droga", rekao je Bezdrob.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: