Stražare već 80 dana
1k

Građani Bihaća: Ne puštamo migrante u Biru ni pod koju cijenu

M. Gušić
Neizvjesna sudbina oko hiljadu i po migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
Neizvjesna sudbina oko hiljadu i po migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
Situacija u Bihaću povodom najavljenog premještanja migranata iz migrantskog kampa Lipa, koji se nalazi u okolici Bihaća, u nedavno zatvoreni prihvatni centar Bira, koji se nalazi u centru grada, usložnjava se iz sata u sat.

Nakon što su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje centra Bira do završetka građevinskih radova u potvrđenom prihvatnom kampu Lipa, građani Bihaća preksinoć su spriječili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prostor ovog zatvorenog centra.

Tom prilikom, građani su najavili da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti.

Spaljeni šatori na Lipi

Informacije s terena kažu da je požar u kampu Lipa, koji je izbio jjučer, najvjerovatnije djelo samih migranata koji pale šatore očigledno nezadovoljni nepovoljnom situacijom.

Bivši vijećnik u gradskom vijeću Bihaća Adnan Habibija u razgovoru za Klix.ba rekao je da govori u ime svih građana ovog grada kada kaže da su ovi potezi neophodni, jer je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

Adnan Habibija
Adnan Habibija

"Kamp Bira je bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada. Migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom. Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa... U tom periodu znalo je biti šest-sedam hiljada migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada", kaže Habibija.

Noćne straže

Kako je rekao, ulaz u Biru je blokiran već 80 dana i ostat će koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u državi ne shvate da grad Bihać i Unsko-Sanski kanton (USK) ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u našoj zemlji.

"Osnovali smo noćne straže kako ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u Biru. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju. Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno s drugim gradovima u BiH. Problem ne bi bio ni približno toliko velik kada bi se ravnomjerno podijelio teret. Prvi put imamo situaciju u USK da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje sigurnosti svih nas. Nama policijski sat zbog pandemije koronavirusa nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata", zaključuje Habibija.

Budućnost 1.350 migranata u kampu Lipa te njih blizu dvije stotine koji se nalaze oko kampa neizvjesna je, a svi oni će najvjerovatnije krenuti u šume ili će spas od zime potražiti u okolnim naseljima s obzirom na to da im nije osiguran adekvatan smještaj.