BiH
25

Građani BiH pogođeni rastom švicarskog franka spremni na proteste i štrajk glađu

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon rasta vrijednosti švicarskog franka što je pogodilo oko 50.000 stanovnika Bosne i Hercegovine neposredno ili posredno, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) "Švicarac" Kemal Duraković je izjavio da će ovo udruženje pokušati prvo s nadležnim institucijama pronaći rješenje za novonastalu krizu, naglasišvi da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

"Da postoji spremnost, Agencija za bankarstvo naše probleme može riješiti za 24 sata. Već u ponedjeljak, utorak planiramo održati sastanka Upravnog odbra, gdje ćemo razgovarati o narednim koracima koje planiramo poduzeti", kazao je Duraković.

Naglasio je da će Udruženje korisnika kredita u švicarskim fancima (UKK) "Švicarac" pokušati da u saradnji sa institucijama riješi novonastali problem, dodajući ipak da postoji mogućnost poduzimanja i rigoroznih mjera uključujući izlaske na ulicu.

"Prvo ćemo se obratiti državnim institucijama i novoizabranim vlastima kako bi vidjeli šta oni mogu da urade. Nakon toga, na vanrednoj Skupštini udruženja ćemo zauzeti stav. Mi smo spremni, ako ne bude konkretnih rezultata, i na narigoroznije mjere, izlazak na ulice, štrajk glađu, blokade", rekao je Duraković.

Zamjenik predsjednika UKK-a "Švicarac" Salih Pozder kako će se udruženje boriti da zaštiti svakog člana udruženja naglasivši kako će svima jasno staviti do znanja da se klijenti ne mogu uslovljavati u ovoj kritičnoj situaciji koja je nastala rastom švicarskog franka.

"U ponedjeljak imamo sastanak, a spremni smo na sve. Želimo poručiti svima da nijedan naš član nije ostavljen na cjedilu te da trebaju znati da ćemo se boriti svim sredstvima da riješimo ovaj problem na dobrobit članova", istakao je Pozder.

Prema nekim podacima, u BiH postoji 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, od toga je 6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj.