Reakcija Ambasade BiH u Zagrebu
0

Građani BiH doprinose razvoju Makarske rivijere

Sarajevo-x.com
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu reagovala je na tekst "Gosti koji su višak" objavljenom u sedmičnom listu "Makarsko primorje", te uputila saopćenje javnosti u Republici Hrvatskoj.

Ambasada BiH je navela da su ocjene date u tekstu "Gosti koji su višak" izazvale ogorčenje građanja BiH i da taj tekst smatraju uvredljivim i neprihvatljivim.

"Ne želimo kvalificirati stav autora teksta vezan za stepen kulture gostiju iz BiH, niti ocjenu o tome koliko građani BiH troše, jer autor teksta zaboravlja da su gosti iz BiH bili najbrojniji gosti Makarske i punili su privatne i druge kapacitete Makarske, pored svojih odmarališta na području Makarske rivijere, te uvijek bili rado viđeni gosti", navodi se u saopćenju Ambasade BiH u Zagrebu.

Također, iz ambasade ističu da građani BiH mogu ljetovati i u drugim mjestima, ali već tradicionalno odmaraju na Makarskoj rivijeri što je sigurno utjecalo na razvoj Makarske i ostalih mjesta.

"Očekujemo da će stanovnici Makarske imati šta reći autoru tog krajnje neprihvatljivog teksta koji ne doprinosi razvoju dobrih odnosa BiH i Hrvatske. Vjerujemo da Makarani neće dozvoliti da njihov grad poprimi atribute ksenofobije i netrpeljivosti, što bi sigurno rezultovalo zaobilaženjem njihove lijepe rivijere", navedeno je u saopćenju.

Također, iz ambasade su istakli da istup jednog pojedinca ne može utjecati na stav bh. građana prema stanovništvu Makarske, niti na odnose širih razmjera.