"Nismo fašisti, rasisti i go*na"
0

Ćurković se vadi: Sarajevski osmijeh u Makarskoj

Piše: Tatjana Sekulić
List Makarsko primorje u novom broju na naslovnoj stranici objavio je fotografiju četvero nasmijanih Sarajlija. Kako je za Sarajevo-x.com istakao Ivo Ćurković, izvršni urednik lista, to je njihov komentar na zbivanja i komentare proteklih dana.

Makarsko sedmično glasilo ponudilo je "izvinjenje" građanima Bosne i Hercegovine, koje su u jednom od prethodnih brojeva nazvali viškom na svojim plažama.

Preko cijele naslovnice objavljena je fotografija nasmijanih Sarajlija, a iznad njih se crveni naslov "Sarajevski osmijeh u Makarskoj", te poruka da je rasizam samo u bolesnim glavama.

"Naslovnica je komentar na zbivanja proteklih dana. Nismo objavljivali nikakav tekst, samo naslovnicu na kojoj se vidi kako se Sarajlije zabavljaju u Makarskoj i kako bismo pokazali da nismo nikakve fašiste, rasisti i gov*a", kazao je Ćurković za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo, izvršni urednik Makarskog primorja u jednom od prethodnih brojeva građane BiH je nazvao viškom na plaži.

Napisao je kako iz BiH svaki vikend dolaze stotine jednodnevnih turista koji nisu spremni nešto potrošiti, već "dočepati se dijela plaže, sunčati i kupati, a navečer nazad kući."

U tom tekstu također je naveo da turisti iz BiH hranu donose od kuće, jedva da potroše i dvije kune za tuširanje na plaži, a nuždu vrše u vodi, dok u toalet idu samo u krajnjoj potrebi.

Istakao je da je "hrvatski problem to što gosti, poput onih iz BiH, smetaju gostima koji su u hotelima", te da je bolji jedan gost koji dnevno ostavi 500 eura, nego deset onih koji ostabe po 30 ili nekoliko stotina ili hiljada "vikendaša" iz BiH.

Turisti iz BiH nazvani su kampanjskim gostima koji smetaju, ali ih nije moguće izbjeći ili eliminirati.

Tekst je izazvao burne reakcije javnosti. Reagovao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je istakao da su građani BIH dobrodošli u Hrvatsku, a reakciju je uputila i bh. ambasada u Zagrebu. Mladi iz BiH revolt su pokazali osnivajući na Facebooku grupu Tepsija bureka, kilogram paradajza i jednodnevni obilazak Makarske rivijere, koja broji više od 24.000 članova.

Kasnije je u jednom intervjuu Ćurković kazao da se taj članak odnosio samo na probleme u makarskom turizmu i da su jednodnevni izletnici iz BiH "bili samo ilustracija poblema". Istakao je da je zapravo riječ o jednoj studiji i da nije on proglasio neke turiste viškom, već da je to otkriveno istraživanjima.

Za izrečeno Ćurković i list u kojem je izvršni urednik ponudili su "izvinjenje" naslovnicom kojom poručuju da "bosanski osmijeh krasi Makarsku". Je li to dovoljno da građani BiH oproste što su nazvani vikendašima koji ništa ne troše, a piške u more?