BiH
3

Građani Banje Luke ponovo podržali proteste u Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Solidarišući se sa građanima cijele Bosne i Hercegovine i Sarajeva, Banjalučani su danas ponovo izašli na protestno okupljanje pred Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Demonstranti su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da državni parlamentarci nisu postigli konačan dogovor o trajnom rješavanju pitanja jedinstvenog matičnog broja građana.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, pred Narodnom skupštinom RS okupilo se nekoliko desetina građana tog grada, znatno više nego jučer. Građani su se okupili uprkos optužbama vlasti RS-a da je skup manipuliran.

Aleksandar Žolja, predsjednik Helsinškog parlamenta građana Banje Luke, istakao je da je sramota to što političko rukovodstvo RS optužuje Sarajlije i druge građane BiH da su politički iz razloga izašli na proteste.

"Na ulicu nas je izveo jedan mali život koji ničim nije skrivio da nema pravo na liječenje. Sramotno je bilo ponašanje srpskih predstavnika u Parlamentu BiH, a posebno Aleksandre Pandurević koja je u svojim istupima govorila eksplicitnim jezikom mržnje. Jedni politički manipulatori jesu bh. političari koji vladaju držeći narod u nacionalnim plemenima", rekao je Žolja za agenciju Anadolija.