BiH
90

Banjalučani ispred NSRS: Svi za jednog, JMB za sve

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Pod motom "Biramo budućnost", građani Banje Luke okupili su se danas ispred Narodne skupštine RS-a kako bi još jednom političare pozvali da konačno usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju za prostor cijele BiH, prenosi novinar agencije Anadolija.

"Moj dječak star je devet mjeseci i na sreću dobio je svoj matični broj, koji je naravno na nivou BiH. Međutim, imamo mnogo prijatelja koji su danas u Sarajevu, čija su djeca rođena poslije 12. februara i koja nemaju svoj matični broj. Nas dvoje došli smo danas ovdje da ih podržimo i da kažemo tražićemo da se to pitanje mora riješiti na nivou BiH“, kazala je u izjavi za agenciju Anadolija Dijana.

Okupljanje Banjalučana organizovano je i danas putem društvenih mreža, a na transparentima koje su imali, između ostalog, pisalo je "Svi za jednog, jedinstven matični broj za sve“.

Aleksandra Petrić, predstavnica NVO Udružene žene, istaknula je da je "stvarno sramotno što poslanici u državnom parlamentu ne rade svoj posao i što ceh njihovog nerada plaćaju svi građani i građanke ove zemlje“.

"Danas sam došla prije svoje kćerke i sve ostale djece koja nemaju budućnost u ovakvoj BiH. Zaista je krajnje vrijeme da političari počnu raditi svoj posao i prestanu praviti prepreke u ideologijama i nacionalnim pričama“, naglasila je Petrić.

I ona je, kao i ostali učesnici protesta, odbacila sve navode vladajućih političkih struktura iz RS-a "da su protesti bili politički motivisani“.

"Ovdje je riječ o čistom građanskom nezadovoljstvu, o pravu građana i građanki da javno, na ulici iskažu svoje zahtjeve i traže svoja temeljna ljudska prava“, zaključila je Petrić.

Grupa Banjalučana jutros je otputovala u Sarajevo, kako bi se građanima glavnog grada BiH pridružio na današnjim protestima.