{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građane Sarajeva će na ulici štititi dodatnih 170 mladih policijskih službenika

11.11.2014. u 11:50
492
117
Građane Sarajeva će na ulici štititi dodatnih 170 mladih policijskih službenika
492
Kanton Sarajevo će od naredne godine imati 130 novih policijskih službenika koji će raditi na poboljšanju sigurnosti na ulicama i zaštiti građana. Danas je održana svečanost povodom potpisivanja Ugovora o međusobnim pravima i obavezama MUP-a Kantona Sarajevo i 130 kadeta - polaznika osnovne policijske obuke za čin policajac na Policijskoj akademiji FMUP-a.
Kadeti s nestrpljenjem čekaju početak obuke i dan kada će u uniformama početi raditi svoj posao.

"Prijavila sam se za ovaj posao jer želim doprinijeti razvoju sigurnosti u BiH i KS, zbog toga što ovaj posao pruža priliku za napredovanje i usavršavanje te postizanje višeg cilja u životu, a to je sigurnost građana", rekla je Merima Čelik, kadetkinja nove generacije Policijske akademije.

Adnan Žgalj je student četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, te polaznik Akademije.

"To je nešto novo u mom životu i prijavio sam se jer mi se sviđa posao policijskih službenika. Sada nam slijedi jednogodišnja obuka i nadam se najboljem", rekao je Žgalj.

Obuka kadeta počinje u ponedjeljak. Na Policijskoj akademiji na Vracama provest će sedam mjeseci, a potom se obučavaju u policijskim stanicama, nakon čega se ponovo vraćaju na Akademiju. Kada završe obuku radit će probni rad godinu dana i najbolji će ostati i imati priliku da postanu policijski službenici.

"Odlukom Vlade KS dobili smo odobrenje da zaposlimo prvo 170 policajaca, 20 u činu mlađeg inspektora i 150 u činu policajca, a druga odluka je za 130 u početnom činu policajac. Ovih 170 je već raspoređeno u MUP-u KS i Upravi policije, a kadeti idu na obuku. Za godinu dana imat ćemo 300 policijskih službenika na ulicama KS i siguran sam da će to doprinijeti većoj sigurnosti. Ovaj broj od 300 nije slučajan, već je rezultat procjena da je Upravi policije potrebno toliko ljudi s obzirom na to da svake godine određeni broj policijskih službenika odlazi u penziju", rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac.

Na novinarsko pitanje o tome da li postoji mogućnost da se u KS formira rezervni sastav policije, kako je to predložio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, Pećanac je kazao kako mu je "pun kofer priča" i da je potrebno preći na konkretna djela.

"Svi imaju ideje i komentare kada se nešto desi, ali ja ih pozivam da urade nešto konkretno. Svi obećavaju, a kada pažnja medija popusti tada prestane i njihova odgovornost i želja za pomoći. Gradonačelnik neka uradi ono što rade načelnici drugih sarajevskih općina koje materijalno pomaže MUP KS, posebno u segmentu opreme", kazao je Pećanac.

Policijski komesar Vahid Ćosić kazao je kako primanje 130 kadeta neće brzo riješiti niti poboljšati sistem sigurnosti s obzirom na to da obuka traje godinu dana, ali da će svakako doprinijeti boljoj sigurnosti kada policijski službenici budu na ulicama KS i radili.

"Nakon obuke ove mlade policijske službenike čeka probni rad od godinu dana i moraju uz budno oko svojih mentora i vođa patrola s kojima budu radili pokazati stručnost i spremnost za poziv koji su odabrali", rekao je Ćosić.

Istakao je kako je ulični i nasilnički kriminal prisutan u KS i da je subjektivni osjećaj nesigurnosti građana opravdan.

"Mi u MUP-u KS činimo sve u saradnji s drugim policijskim agencijama i pravnim sistemom kako bi se građani osjećali sigurnije. Kada je u pitanju kriminal u vezi sa krađom auta, u toku je složena operacija dokumentovanja krivičnih djela i vjerujem da će se uskoro poduzeti opsežna akcija gdje ćemo realizovati u praksi ono što smo realizovali", rekao Ćosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: