{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradimir Gojer: BiH je zemljopisni prostor bez države

A
19.1.2014. u 12:09
56
109
Gradimir Gojer: BiH je zemljopisni prostor bez države
56
Bosanskohercegovački pozorišni režiser i književnik Gradimir Gojer, koji se danas kao uvodničar obratio na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, govoreći na temu "Kultura patriotizma i patriotizam kulture", rekao je da je Bosna i Hercegovina zemljopisni prostor bez države, te da narodi koji nemaju razvijenu kulturnu svijest o svom državotvornom biću ne mogu ni imati državu.
Gradimir Gojer (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Kazavši da je tema o kojoj danas govori "tema svih tema trenutno u BiH", Gojer je rekao:

"Bosna i Hercegovina je danas isključivo zemljopisni pojam, ona je uz to i međunarodno priznata članica Ujedinjenih naroda. Međutim, ja bih tu završio svu priču o državi Bosni i Hercegovini, jer iako u svim svojim tekstovima bilježim državu sa velikim D kad spominjem BiH, nažalost vjerovatno sam posljednji zabludjeli Bosanac i Hercegovac koji to tako čini".

Prema njegovim riječima, BiH je država tri konstitutivna naroda i građana, ali nije država tri kulturna entiteta, to je država u kojoj isključivo trijumfira šund i kič, koji direktno potpomaže oligarhijama na vlasti koje imaju samo jedan cilj, a on je "pljačka". Gojer smatra da zbog svega toga kultura ostaje u petom planu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Gojer je kazao da vlade na nivou kantona u BiH, zbog ovakve situacije moraju redom podnijeti ostavke.

Krug 99 (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Krug 99 (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


"Ostavku mora podnijeti Vlada Federacije, koja bi trebala da bude konstituens federacije i na kraju ostavku mora podnijeti Sredoje Nović, u čijem resoru je između ostalog i kultura. I to je jedna od glupih stvari koje je donio Daytonski mirovni ugovor, da je ministarstvo u kojem je kultura ustvari jedan mutant koji ne znači ništa u ovoj državi, koji ustvari znači gašenje kulturnih institucija sa državotvornim prefiksom. Ja tvrdim da je takvo ministarstvo stvoreno da bi se uništile tapije na državnost Bosne i Hercegovine", poručio je on.

Kazavši kako ministri ne rade u osobno ime, oni rade i u osobno ime, ali da su oni predstavnici vladajućih oligarhija, te da za njih kultura ne predstavlja ništa, Gojer je podsjetio i na izjavu srbijanske glumice Jelene Ćuruvije, koja je kazala da "zemlja bez kulture nije postojeća država, mi bez kulture ne možemo biti država, ne možemo ući u onaj krug civiliziranih država".

Prema riječima Gojera, za to "nema alternative zato što političkim oligarhijama odgovaraju neprosvijećeni građani, nekulturni građani, građani koji ne znaju ništa o svojoj korjenici da su Bosanci i Hercegovini".

"Oni ne smiju saznati da su Bosanci i Hercegovci, oni moraju da znaju da su samo Srbi, da su samo Hrvati ili da su samo Bošnjaci, ne daj Bože da su i ostali", rekao je Gojer, uputivši apel građanima da smjene aktuelnu vlast.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: