Kantonalni sud
197

Grad Zenica izgubio spor: Kantonalna bolnica je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi

E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Spor oko vlasništva nad zemljištem Kantonalne bolnice Zenice dobio je svoj epilog pred Kantonalnim sudom u Zenici koji je presudio da je vlasnik zemljišta upravo ova zdravstvena ustanova, a ne Grad Zenica kako je to tvrdio gradonačelnik Fuad Kasumović.
Kako saznajemo Kantonalni sud u Zenici 21. marta donio je drugostepenu presudu po kojoj je Kantonalna bolnica Zenica vlasnik zemljišta te da je Grad Zenica dužna na osnovu ove presude u javnim knjigama, odnosno, zemljišnoj knjizi Zemljoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica izvršiti upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja (op.a. Kantonalna bolnica Zenica) sa 1/1 dijela.

Osim toga, Grad Zenica je dužan nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 12.000 KM u roku od 30 dana.

Podsjetimo, spor oko zemljišta Kantonalne bolnice Zenica nastao je onda kada je ova ustanova zatražila saglasnost za gradnju interventne kardiologije s partnerima iz njemačke, koja je do danas trebala biti izgrađena i stavljena u funkciju građanima, ali zbog sudskog spora čitav projekt izgradnje nove zgrade interventne kardiologije je propao. Tada je Grad Zenica za potpis tražio milionske iznose od Zeničko-dobojskog kantona za određene projekte, ali do toga nije došlo već se čekao sudski epilog.

S druge strane, Kasumović je u nekoliko navrata ranije, prije donošenja ove presude, u javnosti tvrdio da je zemljište na kojem se nalazi Kantonalna bolnica Zenica u vlasništvu Grada Zenice pa je tako građanima preko vijeća osigurao besplatan parking gdje je, kako su naveli ranije iz Kantonalne bolnice Zenica, pod lažnim izgovorom s vijećnicima ušao u krug bolnice i ometao redare, podižući rampu i puštajući vozila da bez plaćanja parkinga napuste krug ove ustanove.

Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac, iako još nisu dobili otpravak presude, izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog ishoda sudskog postupka.

"Mi smo legalisti i čekamo otpravak, da bismo mogli poduzimati daljnje aktivnosti. Naravno, svi vjerujemo da je to istina i da se zaista tako desilo. To otvara, prije svega, ogromne perspektive za razvoj ustanove pa bih o tome najviše volio da govorim. Ono što je bilo, bavit ćemo se na nekakav drugi način", kazao je Skomorac u izjavi za FENA-u.

Ranije je Vijeće dalo saglasnost i za gradnju Klinike za srce dr. Kacile, ali Skomorac je danas za FENA-u kazao da još uvijek insistiraju na tom projektu.

"Potreba za tim projektom nikada nije ni prestala, ona je svakim danom i veća. Realizacija takvog projekta je, jednostavno, nepohodna, prije svega za pacijente. Mi ćemo, sa svoje strane, učiniti sve da taj projekt i realiziramo", najavio je Skomorac.

Što se tiče partnera s kojim će ići u realizaciju tog projekta, on najavljuje kako će tek odlučiti te da će postupiti po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu.

"Mi još uvijek imamo važeći ugovor, odnosno nismo raskinuli ugovor s njemačkim partnerom. Vjerovatno ćemo zajednički tražiti novog partnera, koji bi eventualno preuzeo ovu aktivnost. Mi još uvijek nismo prihvatili nijednog partnera - podvlači Skomorac, koji dodaje kako je “utakmica još uvijek otvorena”.