Upućen dopis
0

"Grad Sarajevo treba raspolagati Vijećnicom"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalno ministarstvo kulture i sporta uputilo je danas dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH, u kojem ih informira da od Vijeća ministara BiH zahtijeva da što hitnije postupi po zahtjevu Grada Sarajeva o prenosu nosioca prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice.

U dopisu, potpisanom u ime federalnog ministar kulture i sporta Gavrila Grahovca, navodi se da je razlog upućivanja tog zahtjeva moguće povlačenje donatorskih sredstava namijenjenih rekonstrukciji zgrade Vijećnice, te njihovo usmjeravanje na druge projekte.

Federalno ministarstvo ističe da je Grad Sarajevo, u cilju prevazilaženja nesporazuma sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH (NUBBiH) koji se bazira na neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, u nekoliko navrata biblioteci ponudio ugovor o partnerstvu kako bi se mogli nastaviti radovi na obnovi Vijećnice, ali da je svaki put taj ugovor odbijen.

Na ovaj se dopis danas oglasila i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, naglašavajući da je kao jedini zakonski nasljednik zgrade Vijećnice više od pet decenija, sada sa privremenim smještajem kao podstanar u Kasarni "Maršal Tito", pod konstantnim snažnim pritiskom Gradske Uprave da se odrekne prava na Vijećnicu.

U NUB-u BiH su mišljenja da je današnjim dopisom Gradska uprava i zvanično dobila potporu i podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta u toj nakani.

Oni ocjenjuju da sadržaj dopisa proističe iz proizvoljnih, netačnih i pravno neutemeljenih ocjena.

Podcrtali su kao tačnom informaciju da je prijedloge sporazuma sa Gradskom upravom NUB BiH odbila prihvatiti, uvažavajući mišljenje i stavove stručnjaka, uključujući i Pravobranilaštvo BiH.

"NUBBiH je odbila prihvatiti dokument kojim bi se odrekla svakog prava na povratak u Vijećnicu, koja je do razaranja skoro pet decenija bila njen dom. Takvim činom, spriječen je gradonačelnik i njegova administracija da se rašire u Vijećnici i zauzmu nekadašnje čitaonice, kataloge, učionice i prostore susretanja kultura", navodi se u saopćenju NUB-a BiH.

Također su ocijenili istinitom informaciju da je prema dokumentaciji, odnosno vlasničkom listu, objekt Gradske Vijećnice u državnom vlasništvu, a korisnik Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, čiji je osnivač država BiH.

"Pozivamo javnost da odbrani pravo NUBBiH na povratak u Vijećnicu, koja je bila i ostala simbol stradanja knjige na kraju 20. vijeka. Apeliramo na Vijeće ministara BiH da uvažava faktičko stanje i kontinuitet zakona i da time zaštiti instituciju koja je dio kulturno-historijskog identiteta ove države, a koja ove godine obilježava jubilej - 65 godina postojanja i rada", ističu u NUB-u BiH.

Ujedno je kolektiv NUBBiH pozvao gradonačelnika Grada Sarajeva da informira javnost o pristiglim donatorskim sredstvima na žiro-račun otvoren u Gradskoj upravi za rekonstrukciju zgrade Vijećnice, te da donatorska sredstva, u skladu sa zakonom, što prije stavi u funkciju obnove zgrade Vijećnice.