Idejno rješenje
340

Grad Sarajevo objavio tender za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani

V. K.
Kazani (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kazani (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradska uprava Sarajeva objavila je danas na zvaničnoj stranici tendersku dokumentaciju za podizanje spomenika na lokalitetu Kazani.
Kako se navodi na stranici Gradske uprave, rok za dostavu ponuda za spomenik je 40 dana od dana objave, a krajnji rok za ove aktivnosti jeste 18. juni 2021. godine.

Idejno rješenje je osnov za pribavljanje urbanističke saglasnosti. Odabrano rješenje se po dobivanju urbanističke saglasnosti i saglasnosti komunalnih preduzeća razrađuje na nivo Glavnog projekta koji se povjerava autoru idejnog rješenja.

Po dobivanju građevinske dozvole može se pristupiti objavi tendera za izvođenje radova i u konačnici pristupiti realizaciji.

Prema tenderskoj dokumentaciji, konkursna komisija će nakon prikupljanja svih prijava pristupiti ocjenjivanju pristiglih radova. Kako se navodi u dokumentaciji, Komisija će dodijeliti nagrade za najbolje radove i to 2.500 KM za prvu nagradu, 1.000 KM za drugu i 500 KM za treću nagradu.

"Dodijeljena nagrada podrazumija otkup autorskog djela, odnosno nagrađeni radovi nakon sprovedenog konkursa i isplatom nagrada postaju isključivo vlasništvo Grada Sarajeva, radi korištenja za svrhu sa kojom je konkurs raspisan, za pribavljanje urbanističke saglasnosti, izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje građevinske dozvole", ističe se u dokumentaciji.

Kada je riječ o kriterijima za ocjenjivanje radova, Komisija će ocjenjivati estetski kriterij što podrazumijeva vizuelne elemente rješenja i usklađenost formalno-estetskih parametara sa značajem spomenika, ekonomski kriterij kao i prostornu usklađenost s ambijentom te pogodnost konačnog rješenja za održavanje.

Podsjetimo, Grad Sarajevo je započeo aktivnosti za raspisivanje konkursa još u oktobru 2020. godine, a kako se navodi podizanje spomenika ima za cilj i skidanje "hipoteke" s pripadnika Armije RBiH, jer je za zločine na Kazanima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu osuđeno 14 pojedinaca nakon što su bosanskohercegovačke vlasti 26. oktobra 1993. godine organizovale akciju "Trebević" kako bi se zaustavili ovi zločini i obračunalo se sa zločincima u svojim redovima (tokom akcije je poginulo devet policajaca koji su u njoj učestvovali).