Razgovor s Dunovićem
1.1k

Gradonačelnica Karić: Odlučna sam da se na Kazanima postavi spomenik žrtvama

B. R.
Benjamina Karić i Milan Dunović (Foto: Grad Sarajevo)
Benjamina Karić i Milan Dunović (Foto: Grad Sarajevo)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je najavila da će u toku njenog mandata na Kazanima biti postavljeno spomen-obilježje građanima srpske nacionalnosti ubijenima u posljednjem ratu. U tome će je podržati i potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Karić je na svom Facebook profilu podsjetila da su predsjednici stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću - Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Naroda i pravde (NiP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) dali podršku postavljanju obilježja stradanja.

Napomenula je da gradska uprava to još nije učinila, ali je obećala da će to biti urađeno tokom njenog gradonačelničkog mandata.

O postavljanju spomen-obilježja danas je razgovarala s Dunovićem za kojeg je navela da će je podržati po ovom pitanju.

"Odlučna sam da će spomen-ploča nevinim žrtvama biti postavljena u toku mandata, a danas sam o toj temi razgovarala s potpredsjednikom FBiH, koji je obećao podršku u realizaciji ovog obećanja", istakla je.

Gradonačelnica Karić je potcrtala da žrtve to zaslužuju.

Tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni su i ubijani sarajevski civili, većinom Srbi. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Dešavanja u Kazanima mnogi smatraju mrljom na časnoj odbrani našeg glavnog grada.