Borba protiv nasilja
0

Grad Sarajevo će osigurati finansijsku podršku za sve sigurne kuće u BiH

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Grad Sarajevo će osigurati finansijsku podršku za sve sigurne kuće širom Bosne i Hercegovine, saopćila je gradonačelnica Benjamina Karić.
Ona je danas posjetila Sigurnu kuću u Mostaru te je poručila da Sarajevo nikada nije bilo nijemi posmatrač, pa neće biti ni sada.

"Tragični događaji u Gradačcu, Živinicama, Bijeljini, posljednja su upozorenja! Konkretne, svrsishodne i hitne mjere je više nego ikad potrebno poduzeti kako bi zaštitili naše majke, kćerke, sestre, prijateljice, a nasilnike poslali tamo gde im je i mjesto, u zatvor", naglašava Karić.

Navela je da je važno da štićenice sigurnih kuća, kroz razne edukativne programe, steknu znanja i vještine, finansijski osamostale, kako bi povratile samopouzdanje, volju i snagu za novi sigurniji korak.

"Očekujem da ovaj projekat podstakne i ostale gradove i općine, treba nam zajednički, timski rad, sinergija svih institucija i pojedinaca koji mogu uticati na sigurnost zajednice. Moja adresa danas je bila sigurna kuća u Mostaru. Direktorica Sigurne kuće rekla mi je kako ove godine niti jedan dan kuća nije bila prazna", kaže Karić.

Poručila je da će Grad Sarajevo osigurati finansijsku podršku za sve sigurne kuće širom Bosne i Hercegovine!

"Iz glavnog grada otišla je jasna poruka u svijet: pred nasiljem nećemo šutjeti i protiv nasilja ćemo se boriti", zaključuje Karić.

Ranije je Vedad Deljković, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva, saopćio je da će uputiti inicijativu kojom bi se rebalansom Budžeta jedan milion KM osigurao za rad sigurnih kuća širom BiH.

"Smatram da Grad Sarajevo, ukoliko organizuje podršku ženama žrtvama nasilja, treba pomoći finansiranje sigurnih kuća koje, nažalost, imaju velikih finansijskih problema", naveo je Deljković.