18. i 19. aprila
32

Grad Konjic će biti domaćin godišnje MS Community BiH konferencije

A. Ku.
Foto: Grad Konjic
Foto: Grad Konjic
U Konjicu će u organizaciji Udruženja MS Community BiH uz pokroviteljstvo Grada Konjica 18. i 19. aprila biti održana 11. MS Community BiH konferencija.

Cilj konferencije je podstaknuti inovativnost i kreativnost u IT zajednici, kreirajući prostor za intenzivnu razmjenu znanja i iskustava, pod sloganom "1inspare 1innovate".

Teme konferencije, koja će biti organizovana u Kongresnom centru Garden City su napredna digitalna transformacija, vještačka inteligencija, cyber sigurnost, specifična rješenja iz oblasti cloud infrastrukture, razvoja softvera i tehnologija za IoT.

Konferencija se sastoji od 3 cjelodnevne radionice i 25 predavanja koja će održati vrhunski IT stručnjaci iz 9 različitih zemalja.

U toku su završne pripreme za ovaj događaj, u okviru kojih su predstavnici Udruženja Damir Dizdarević i Konjičanin Omar Kudović posjetili Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

"Nama je izrazito drago što smo ove godine u Konjicu i ovo je prvi put nakon 10 godina održavanja da smo konferenciju pomjerili iz Sarajeva. Na prvom mjestu želim da se zahvalim gradonačelniku Grada Konjica, koji je prepoznao značaj ove konferencije i prihvatio da Grad Konjic bude pokrovitelj i time pomogao njeno održavanje. Ovo je jedan od najznačajnijih IT događaja u Bosni i Hercegovini koji okuplja stručnjake iz ove oblasti. Do sada imamo prijavljene predavače iz zemalja šire regije i veliki broj učesnika, posebno mladih koje okupljamo tu, i kojima kroz dva dana dajemo najznačajnije informacije o aktuelnim zbivanjima i tehnologijama iz ovog vrlo dinamičnog IT svijeta", kazao je Damir Dizdarević, predsjednik udruženja MS Community.

Dodao je da se ove godine konferencija po prvi put organizuje kao dvodnevni skup sa bogatim programom i sadržajima te se nada da je ovo početak jedne jako dobre saradnje između Udruženja i Grada Konjica.

"Grad Konjic nastoji u skladu sa svojim mogućnostima pomoći svaki vid organizacije događaja koji se održavaju u našem gradu. Drago mi je da ćemo biti prisutni u punom kapacitetu u ovom programu. Naša želja jeste da što više programa ovakvog i sličnih sadržaja, održavaju u Konjicu, kao što smo nedavno imali Matematički kamp, gdje su i naša djeca iz Konjica mogla učestvovati. Nadamo se, kada je riječ o MS Community BiH konferenciji, da će značajan broj mladih prisustvovati konferenciji i naučiti nešto novo. Pozivam mlade da se prijave, da budu učesnici ove konferencije i da zajedno dođemo do određenih spoznaja i saznanja gde imaju priliku unaprijediti svoje formalno i neformalno obrazovanje. Zahvaljujući našim ljudima, koji su iz Konjica, koji kao odgovorne osobe na svojim radnim mjestima i u svojim branšama nastoje na neki način doprinijeti svom gradu, kroz koordinaciju s njima uspjeli smo jednu ovako značajnu konferenciju dovesti u naš grad. Ja im se ovim putem iskreno zahvaljujem na tome", naglasio je gradonačelnik Ćatić.

Svi zainteresovani se za prisustvo konferenciji mogu registrovati putem web stranice Konferencije.