Prijestolnica države
168

Grad je u plavo-žutoj boji, ali su puste ulice: Kako Sarajevo izgleda na Dan državnosti BiH

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Većina građana Bosne i Hercegovine, uključujući stanovnike glavnog grada Sarajeva, danas svečano obilježava Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma u historiji zemlje.

Centar Sarajeva, kao i svake godine, krasile su bh. zastave koje su građani istakli na svojim domovima i poslovnim objektima.

U centralnoj gradskoj ulici, Titovoj, fotoreporter portala Klix.ba nije zabilježio veliki broj građana. Tek ponekog šetača sreli smo na ovo hladno novembarsko jutro. Ranije su na spomen-obilježje Vječna vatra cvijeće položili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Nažalost, obilježavanje Dana državnosti i dalje ostaje podijeljeno unutar same zemlje. Prema Zakonu o praznicima Federacije Bosne i Hercegovine, 25. novembar je proglašen neradnim danom u ovom entitetu, dok se u drugom dijelu zemlje, entitetu Republika Srpska, ovaj dan prolazi bez svečanosti.

U RS-u, umjesto obilježavanja 25. novembra, naglasak se stavlja na 21. novembar, datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za većinu političara u ovom bh. entitetu, Dejtonski sporazum predstavlja ključni događaj koji je oblikovao današnju Bosnu i Hercegovinu. Ovaj pristup ogleda se u odsustvu svečanosti i obilježavanja Dana državnosti u RS-u tokom današnjeg dana.