"Sedam na jedan"
12

Grad Banja Luka predstavio Viber stikere, žene tvrde da ih jedan predstavlja na seksistički način

E. LJ.
Grad Banja Luka ostvario je saradnju s Viberom i predstavio vlastiti paket Viber stikera koji, kako navode, predstavljaju dušu, historiju i znamenitosti grada. Ubrzo nakon toga uslijedila je reakcija Fondacije Udružene žene Banja Luka iz koje tvrde da jedan stiker na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banje Luke.

Sporan je stiker na kojem je prikazano sedam žena uz poruku "Ovdje je 7/1" koja ilustruje urbanu legendu da u Banjoj Luci živi sedam puta više žena nego muškaraca.

Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene Banja Luka, pojašnjava da je namjera ovog stikera dodatna promocija Banja Luke kao otvorenog grada i time upotpunjavanje turističke ponude.

"Kao organizacija koja se više od 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banje Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banje Luke. Tražimo od Grada Banja Luka da hitno ukloni ovaj stiker iz Viber paketa, kao i iz svih pratećih promotivnih materijala koji se koriste u ovoj kampanji te da se javno izvini svim građankama Banje Luke zbog seksističke i uvredljive slike njima", naveli su iz Fondacije Udružene žene Banja Luka.

Podsjećamo, Banja Luka je prvi grad u BiH koji je dobio Viber stikere, a iz Gradske uprave navedeno je da na ovaj način svojim stanovnicima i posjetiocima nude jedinstven način izražavanja ljubavi i osjećanja prema Banjoj Luci.