BiH
6

Grabovica: Godišnjica stradanja 33 hrvatska civila

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U povodu 22. godišnjice stradanja 33 hrvatska civila u mjestu Grabovica, između Jablanice i Mostara, danas su položeni vijenci ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice, a na mjesnom groblju služena i sveta misa.

Tragedija u Grabovici dogodila se u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatska civila, među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala četiri godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

"Kako graditi budućnost, a progone nas duhovi prošlosti. Ovdje na svakom koraku grabovačke zemlje tinja krv koja traži da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove. Ako zaboravimo ove naše žrtve, ako zametemo sjećanja na stradanje i ne odamo počast njihovom stradanju i patnjama, nemojmo se čuditi ako se ovakva stradanja ponove opet. Ne nama, nego možda našim naraštajima", poručio je Drežnjak.

Podsjetimo, Međunarodni sud u Haagu oslobodio je generala Sefera Halilovića od optužbi za zločine nad Hrvatima u Grabovici i Uzdolu.

Za zločin u Grabovici do sada su osuđena petorica pripadnika Armije RBiH i to za ubistvo porodica Zadro i Marić.

Od ukupno 33 žrtve, do sada je pronađeno njih 16, većinom nekompletnih posmrtnih ostataka. Za tijelima preostalih 17 žrtava Grabovice još se traga.

Ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama vijence su položili predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93.", predstavnici Ministarstva za pitanja branilaca Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Vlade HNK, izaslanstvo predsjednika Federacije BiH, izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, Ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH, izaslanstva političkih stranaka te predstavnici udruženja proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, mjesni župnik don Ivan Zovko predvodio je Put križa od Spomenika do mjesnog groblja.