BiH
28

Grabar-Kitarović: Zalagat ću se da Hrvatska nastavi investirati u BiH

FENA
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je, tokom posjete srednjoj Bosni, da će se nastaviti zalagati za članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, kao i za daljnje zbližavanje dviju zemalja u projektima koji su u interesu lokalne zajednice.

"Iznimno mi je drago vidjeti napredak ovog kraja. Bolnica u Novoj Biloj predstavlja poseban simbol, koji pamtimo iz drugih vremena, i drago mi je vidjeti da je to danas savremena zdravstvena ustanova koju je izgradila Vlada Republike Hrvatske", izjavila je hrvatska predsjednica nakon posjete bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj kod Travnika.

Grabar Kitarović je naglasila kako se će zalagati da Vlada Republike Hrvatske i dalje ulaže u ove, ali i druge krajeve BiH, kako u privredu, tako i u socijalnu i zdravstvenu infrastrukturu.

Direktor bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan podsjetio je na uvjete u kojima je tokom proteklog rata radila bolnica u Novoj Biloj, koja je tada bila smještena u crkvi, te je naglasio da je ona simbol opstojnosti Hrvata u srednjoj Bosni.

Bolnica je, kako je rekao, izrasla u modernu ustanovu koja uskoro planira proširenje kapaciteta koji će omogućiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu ali i zapošljavanje mladih zdravstvenih djelatnika, a time i zaustavljanje njihovog odlaska izvan BiH.

Posjeti bolnici u Novoj Biloj, prethodio je sastanka predsjednice Republike Hrvatske s privrednicima i političarima u Vitezu.

U okviru višednevne posjete BiH, predsjednica RH danas će boraviti u Banja Luci, a sutra u Jajcu.