{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska predsjednica u Mostaru sa Ljubićem: Hrvati su ljepilo BiH

F
11.9.2015. u 15:48
30
92
Hrvatska predsjednica u Mostaru sa Ljubićem: Hrvati su ljepilo BiH
30
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Mostaru s predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božom Ljubićem, koji je za novinare nako susreta izjavio kako je njegov stav, ali i hrvatske predsjednice da je podrška Hrvatima da ostvare jednakopravnosti u BiH podrška i BiH jer su "Hrvati, bez obzira ko što mislio, ljepilo BiH i ne bi se smjelo dopustiti da to ljepilo ishlapi iz ove zemlje".
Ljubić je napomenuo kako je s hrvatskom predsjednicom, uz ostalo, razgovarao o misiji i ulozi HNS-a u BiH koje je krovno i političko tijelo Hrvata u BiH i koje okuplja preko 600 izabranih i imenovanih dužnosnika na svim nivoima vlasti.

HNS ima ulogu da definira strateški okvir hrvatske politike u BiH koji će se onda provoditi kroz institucije u BiH, ali isto tako da mijenja ustavno-pravni okvir zajedno sa partnerima, te ostvari "izvanhrvatsko" partnerstvo i u BiH i međunarodnoj zajednici, svjesni činjenice da u ovom momentu BiH ima nekoherentan, neracionalan i neupravni sustav te da je u BiH hrvatski narod neravnopravan i na entitetskom i državnom nivou, kazao je Ljubić, naglasivši kako je uloga HNS i da definira rješenja za promjenu ovog ustavno-pravnog okvira.

"U ovom momentu, a to sam rekao i hrvatskoj predsjednici mi smo suočeni, ne samo sa činjenicom da Hrvati nisu u stanju izabrati legitimne predstavnike čak ni u institucije gdje zastupaju nacionalne interese po ustavu, kao što su Predsjedništvo i Dom naroda, već da im se zapravo pokušava oduzeti i pravo raspolaganja rezultatima svoga rada kroz nepravednu raspodjelu koeficijenata iz PDV-a, preko pokušaja da se uzurpiraju nadležnosti općina i kantona (...) takve stvari HNS preko svojih 12 odjela definira i transferira prema institucijama u kojima u ovom trenutku, na sreću sjede legitimni predstavnici Hrvata", ustvrdio je predsjednik GV HNS-a.

Dodao je kako se HNS-a želi izboriti za takvo rješenje BiH, koje će i Hrvatima u BiH omogućiti unutarhrvatski politički pluralizam, bez straha da će izgubiti mogućnost da sudjeluju u procesima kao tvorbeni konstitutivni narod.

Na pitanje je li hrvatska predsjednica pružila podršku radu HNS-a, Ljubić kaže kako sama činjenica da se s predstavnicima HNS-a sastala institucionalno, govori o tome da ona pruža podršku onome što HNS radi.

Naglasio je kako je i u svjetskoj i domaćoj javnosti, a posebno hrvatskoj poznato da HNS radi u interesu BiH i zaživljavanju evropskih vrijednosti u BiH i da je Hrvatima najviše stalo da BiH ubrzano ide prema euroatlantskim integracijam.

Ljubić je govorio i o povećanom iseljavanju iz BiH, posebno Hrvata, istaknuvši kako HNS želi EU i NATO dovesti u BiH i da nitko iz BiH ne bi trebao napuštati ovu državu. "U tom smislu imamo punu podršku iz RH, a posebno hrvatske predsjednice", dodao je on.

Hrvatsku predsjednicu su ispred Hotela Mepas, gdje se susrela s Ljubićem i Merdžom dočekali mnogobrojni građani Mostara s kojima se kratko rukovala i razmijenila par riječi.

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas u Mostaru s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a obići će i stari dio grada te razgovarati s građanima Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: