BiH
63

Grabar-Kitarović: BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednica Republike Hrvatske održala je prvi zvanični sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je došla s porukom prijateljstva i naglasila kako poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

"Lično ću se zalagati za evropski i euroatlantski put BiH. Učinit ću sve što je u mojoj moći da održim pažnju EU, SAD-a i NATO-a na BiH", kazala je Grabar-Kitarović.

Istakla je kako su BiH i Hrvatska bile i ostale prijateljske države, te da šalje poruku prijateljstva i otvorenosti u razgovorima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović izabrala BiH za prvu zvaničnu posjetu.

"Hrvatska i BiH su istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu tradiciju. BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja jer joj je uvijek pomagala. Mislim da s dosta optimizma možemo gledati na saradnju u godinama koji dolaze", rekao je Ivanić.

Na pitanje da li podržava Deklaraciju koju je donio Hrvatski narodni sabor BiH, a u kojoj se, između ostalog, govori o novom uređenju države BiH kroz federalne jedinice, Grabar-Kitarović je kazala kako "niko ne može zamjeriti Hrvatskoj što brinu o Hrvatima u BiH, ali da će ona i u tome nastupati tako što će poštivati suverenitet i dobrosusjedske odnose dviju država".

"Pozdravljam domoljublje koje HNS iskazao prema BiH. Zaključke deklaracije neću komentirati jer je način uređivanja unutrašnja stvar BiH o čemu odlučuju institucije BiH", rekla je predsjednica Republike Hrvatske.

Istakla je da Republika Hrvatska neće uvoditi nikakve vize za građane BiH, te da nije dobila nikakvu informaciju o tom ni iz Evropske unije.

Kada su u pitanju manjine u Republici Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako će raditi na provođenju svih zakona i propisa koji štite manjine i njihova prava, te će ih unaprijeđivati.

"Manjine su bogatstvo jedne države", rekla je.