BiH
0

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH razgovarali s predsjednicom Hrvatske

FENA
Tokom razgovora članova Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović naglašeno je da se odnosi dviju zemalja razvijaju u duhu dobrosusjedstva, rješavanja otvorenih pitanja i unapređenja regionalne saradnje na svim poljima, čime se ispunjavaju evropski standardi u oblasti bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje.

Čestitajući Kolindi Grabar Kitarović pobjedu na izborima, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak pozdravio je činjenicu da je novoizabrana predsjednica Hrvatske ispunila obećanje i izabrala BiH kao prvu zemlju koju je posjetila.

Dodao je da takav njen izbor svjedoči o važnosti koju Hrvatska pridaje bilateralnim odnosima s BiH.

Čolak je izrazio uvjerenje da će Hrvatska svojim iskustvom u procesu evropskih integracija pomoći BiH na evropskom putu, kao i da će odnosi dvije države svakoga dana biti još bolji.

Pridružujući se čestitkama predsjednici Hrvatske, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović poželio je da se dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske nastave razvijati na najvišem nivou.

On je istakao i potrebu zajedničkog nastupa dvije države na regionalnom i multilateralnom planu, te potcrtao da očekuje snažnu pomoć Hrvatske u procesu evropskih i evroatlanskih integracija BiH.

Po riječima Džaferovića, BiH je dobar izbor za prvu posjetu predsjednice Hrvatske, što će, kako je ocijenio, doprinijeti uspostavljanju prijeko potrebne pozitivne političke atmosfere i relaksacije odnosa u BiH i u cijelom regionu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić rekao je da posjetu predsjednice Hrvatske shvata kao gest dobre volje i kao namjeru da dvije susjedne zemlje poboljšaju odnose na svim nivoima.

On je izrazio nadu da je prošlo vrijeme konflikata i vraćanja u prošlost i da će se cijeli region okrenuti budućnosti i saradnji.

Bosić je pozvao sve nosioce najznačajnijih funkcija u obje zemlje da ulože dodatne napore kako bi bila riješena sva otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Upozoravajući da je popravljanje ekonomske situacije u BiH prioritet svih prioriteta, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH rekao je da od Hrvatske očekuje saradnju i razumijevanje i na ekonomskom planu.

Predsjednici Hrvatske obratila se i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je ocijenila njen da dolazak u BiH doživljava kao posjetu prijatelja.

Upozorivši da je BiH moguća jedino kao država tri potpuno jednakopravna naroda, Krišto je naglasila da je rješavanje tog pitanja osnovni preduvjet za napredak BiH na evropskom i euroatlanskom putu.

Izražavajući zadovoljstvo toplom i srdačnom dobrodošlicom u Sarajevu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je u BiH došla s porukama prijateljstva i dobrosusjedstva i dodala da Zagreb i Sarajevo nisu daleko već blizu i da bliskost žele da zadrže u odnosima dviju zemlje.

Istakla je da će Hrvatska nastaviti pružati podršku BiH u procesu evroatlanskih integracija, te da očekuje da će njen petogodišnji mandat na funkciji predsjednice Hrvatske biti ispunjen dijalogom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u odnosima s BiH.

Predsjednica Hrvatske potcrtala je da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te dodala da je susjedna zemlja zainteresirana za rješavanje ustavnopravnog položaja Hrvata, uz uvažavanje svakog dogovora izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.