|

Grabar-Kitarović: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržat ću ih

Grabar-Kitarović: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržat ću ih
2.063
Klix.ba
12.1.2015. u 21:06
848
komentara
2k

dijeljenja
Grabar-Kitarović: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržat ću ih Foto: EPA
Nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je kako joj je želja da BiH bude emancipirana država koja će snažno krenuti put članstva u Evropsku uniju i NATO, navodeći kako su promjene potrebne da bi BiH normalno funkcionirala.
"Za to su potrebne snažne unutrašnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta jeste da hrvatski narod konačno postane jednakopravan - konstitutivno i u svakom drugom pogledu na cijeloj teritoriji BiH. U tome ću podržavati zahtjeve legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda", navela je nova predsjednica Hrvatske u razgovoru za Federalnu televiziju.

Dodaje kako bi poželjan bio dogovor između sva tri naroda i nacionalnih manjina u BiH, te da bi u suprotnom trebalo organizirati međunarodnu konferenciju vezanu za budućnost, unutrašnje uređenje i funkcioniranje BiH, u što bi bili uključeni međunarodna zajednica i SAD.

Dodala je kako će tražiti nadogradnju Dejtonskog mirovnog ugovora, te da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak - da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH.

Na upit o trećem entitetu je odgovorila da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol i predložili legitimni hrvatski predstavnici u BiH.

"Da li će to biti kakva kantonalna rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima", navela je ona ističući kako vjeruje da će njena prva službena posjeta biti upravo našoj zemlji.

"Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. No, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu", istakla je, dodajući kako vjeruje u budućnost BiH kojoj želi sve najbolje.

Naglasila je i da će njeni prvi potezi na novoj funkciji biti pozvati vladu Zorana Milanovića na odgovornost, te inicirati sjednicu Vlade na kojoj će se raspraviti o stanju u Hrvatskoj i zatražiti rješenja.

"Ako nemaju rješenja, onda idemo tražiti druge solucije. Prijevremeni izbori mogu isto tako biti izlaz ovoj situaciji u kojoj je svaki dan na čelu s nesposobnom Vladom Zorana Milanovića gubitak za Hrvatsku", kazala je ona.
Prijavi grešku


Komentari (848)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...