Akcija Bosfor
3

GPBiH: Za šest mjeseci iz Turske u BiH prokrijumčareno 100 migranata

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Za šest mjeseci iz Turske u Bosnu i Hercegovinu je prokrijumčareno 100 migranata, kazao je šef Odsjeka za obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Adnan Kosovac na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su prezentirani zvanični podaci o međunarodnoj operativnoj akciji Bosfor, usmjerenoj na sprečavanje krijumčarenja ljudi.

Po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji s GPBiH, više desetina policijskih službenika učestvovalo je jučer u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva Bosfor.

Kosovac je kazao da se organizirana kriminalna grupa izvorno nalazila na teritoriji Turske te da je imala svoje ljude u devet zemalja, a posebno im je, kako je istakao, bila interesantna linija koja je išla preko BiH i Hrvatske.

"Predmet krijumčarenja vrlo često su bili i pojedinci i porodice koje su sa sobom imale i malu djecu. Koristili su kopnene granične prijelaze na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, a u nekim slučajevima su dolazili i avionima na Međunarodni aerodrom Sarajevo, koristeći pritom bezvizni režim koji BiH ima s Turskom", izjavio je Kosovac.

Dodao je da je akcija u BiH imala kodni naziv Bosfor, a u Turskoj Kabataš te da je uhapšeno ukupno 60 osoba.

"Prebačeno je najmanje 100 ilegalnih migranata za šest mjeseci u BiH, a njihov put je trajao desetak dana", izjavio je.

Načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH Semir Pašanbegović podsjetio je da je 22. marta ove godine realizirana međunarodna operativna akcija kodnog naziva Bosfor, čiji je cilj bila identifikacija organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem ljudi s područja Turske na područje zemalja Evropske unije (EU).

"Operacija je realizirana pod pokroviteljstvom Centra za povredu zakona u Jugoistočnoj Evropi. Nosilac aktivnosti u BiH je bila Granična policija BiH, a u operaciju je bilo uključeno više zemalja: Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Albanija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH. GPBiH u kontinuitetu poduzima mjere i radnje koje se odnose na otkrivanje i sprečavanje prekograničnog organiziranog kriminala. Samo zajedničkim djelovanjem i radom, kao što su to na ovom primjeru pokazale navedene zemlje, a najviše BiH i Hrvatska, možemo se boriti protiv organiziranog kriminala", podcrtao je Pašanbegović.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Zvonimir Petrović, voditelj službe organiziranog kriminaliteta u sektoru kriminalističke policije Policijske uprave (PU) Zagrebačke i Midhat Arifović, vođa grupe u službi organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke.

"Akcija Bosfor je trajala posljednjih osam mjeseci, a prošle godine smo počeli prikupljanje operativnih podataka i intenzivno smo radili na dokazivanju. Akcija je provedena na šest lokacija u BiH i to na području Sarajeva, Velike Kladuše i Čapljine. Uhapsili smo šest osoba, četiri državljanina BiH i dva Turske, a jedan je imao stalni boravak u BiH. Prilikom pretresa izuzet je određeni dokazni materijal. U akciji su nam pomogle kolege iz MUP-a Hrvatske i policije Turske", kazao je Pašanbegović.

Akcija Bosfor odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija s područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, prema najvišim istražiteljskim i policijskim standardima.