Informacija netačna
0

GP "Put": U Keniji nema bh. radnika koji štrajkuju

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Domaći mediji su, prenoseći vijest sa portala allAfrica, danas objavili informaciju da je 300 bh. građevinskih radnika u kenijskom gradu Othayi od prošlog vikenda u štrajku zbog odgode isplate njihovih plaća. Međutim, direktor Građevinskog preduzeća Put iz Sarajeva Zlatan Lovrić, za čije radnike se tvrdi da su u štrajku, kaže da ta informacija nije tačna.

Kako je za Klix.ba rekao Lovrić, uopće se ne radi o radnicima koji su državljani Bosne i Hercegovine, već o Kenijcima koji su uposlenici firme Put.

"Apsolutno se ne radi o bh. državljanima. Mi tamo imamo dva velika gradilišta, gradimo više od 134 kilometra ceste i imamo više od 700 radnika, koji su ustvari državljani Kenije. Praksa u toj zemlji je da se plaća isplaćuje prvu sedmicu u mjesecu za prošli mjesec. Oni su do prošle subote, kada je bila kratkotrajna obustava rada, a ne štrajk, trebali dobiti plaće. Stvarni razlog je da su naši zaposlenici zabrinuti što plaća kasni sedmicu dana, jer kod njih počinje i nova školska godina i trebaju osigurati sve što je potrebno za djecu, pa je zbog toga nastala zbrka. Tamo nema nikakvih obustava radova, radilo se samo o kratkotrajnom upozorenju radnika, a investitori inače sve uredno plaćaju. GP Put je u toj zemlji 40 godina i praktično je već domaća firma”, rekao je Lovrić za Klix.

Direktor GP Put kaže da državljani BiH, koji se nalaze u Keniji u ime ove firme, nisu bili među onima koji su nakratko obustavili rad. Lovrić kaže da su ovo trenutni problemi i da se u Keniji inače poštuje zakon prema kojem je plaća u prvoj sedmici u mjesecu.