Zakon o porijeklu imovine
54

Govedarica: RS-u potrebna stvarna, a ne demagoška borba protiv kriminala

FENA
Vukota Govedarica
Vukota Govedarica
Zakon o ispitivanju porijekla imovine potreban je Republici Srpskoj, kao i stvarna i suštinska, a ne formalna i demagoška borba protiv kriminala i korupcije, izjavio je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Gavedarica predstavljajući nacrt ovog zakona u Narodnoj skupštini RS-a.

"Kriminal i korupcija ključni su problemi svih zemalja koje su prolazile kroz društveno-ekonomsku tranziciju i predstavljaju glavnu kočnicu njihovog razvoja, a posebno u situaciji opće finansijske krize, sve većeg siromašenja stanovništva i rastućih društvenih razlika u kojima se stvara mali sloj bogatih i sve veći sloj siromašnih, dok srednji sloj, koji je garant unutrašnje stabilnosti nestaje", kazao je Govedarica

Zbog svega navednog smatra se, kako je rekao, da je Republika Srpska danas više ugrožena iznutra ovim negativnim procesom, nego što joj prijeti opasnost spolja, iako su oba ova procesa u korelaciji.

"Republika Srpska nema ni najmanju šansu da se politički i ekonomski emancipuje ukoliko i dalje bude zarobljena u raljama kriminala. Da bi se uspješno spovela borba protiv ovako ozbiljnog problema, potrebno je široku podršku građana u ovoj oblasti artikulisati putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa koji moraju da funkcionišu transparentno i u skladu sa ustavnim, zakonskim i podzakonskim normama", kazao je šef Kluba poslanika SDS-a predstavljajući ovaj zakon.

Po mnogim pokazateljima, kako je kazao, Republika Srpska ima izrazito visoku stopu kriminala i korupcije koja za posljedicu ima sve veće siromaštvo, paralizovanu ekonomiju, nerealnu ekspanziju javnog sektora, nisku stopu stranih investicija, gašenje preduzeća, odliv mladih kadrova i dovođenje u pitanje perspektive življenja na ovim prostorima.

Korupcija postoji u svim segmentima društva. Ona je opaka bolest koja zahvati glavu pa se prenese i na ostatak organizma. Upravo zato borba protiv korupcije mora krenuti od glave, odnosno od vrha države. Za uspješnu borbu protiv korupcije neophodno je postojanje odgovarajuće legislative i usvajanje novih antikorupcijskih zakona. U tom smislu potrebno je hitno donijeti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, kazao je on i dodao da zbog svega navedenog smatraju da je prioritetno pitanje sprovođenje postupka utvrđivanja porijekla imovine zvaničnika u Republici Srpskoj koji obavljaju funkcije predsjednika parlamentarnih stranaka, kao i nosioca najviših funkcija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

"Cilj ovoga zakona jeste zaštita ustavnog poretka kao osnovnog i prioritetnog interesa, uspostavljanje istinske ravnopravnosti i jednakosti građana pred zakonom kao i onemogućavanje posjedovanja i korištenja imovine čiji se zakonit osnov ne može dokazati. S obzirom na to da dosadašnji zakonski akti nisu donijeli konkretna rješenja, smatramo da ovim zakonom odgovornost treba povjeriti Poreskoj upravi Republike Srpske, koja bi kroz svoju organizacionu jedinicu u saradnji sa ostalim institucijama odgovorila samom sadržaju ovoga zakonskog akta i potrebama javnog manifestovanja i realnih pokazatelja političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije", kazao je Govedarica.