BiH
0

Govedarica: BiH i Srbiji ne trebaju disharmonični odnosi, već saradnja

FENA
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ocijenio je pozitivnim i ohrabrujućim za saradnju jučerašnji sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Govedarica je istakao da je Vučić jasno dao do znanja da uvažava teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da je Srbija pokazala da je privržena i stoji iza Dejtonskog sporazuma, ali i da je predsjedavajući Zvizdić pokazao "zrelo razmišljanje".

"Poruke koje sam mogao da prepoznam u izjavama Denisa Zvizdića jesu da BiH i Srbiji ne trebaju disharmonični odnosi, bez obzira na dešavanja u prošlosti", rekao je lider SDS-a.

Nesporazumi i problemi mogu se rješavati samo dijalogom, naglasio je Govedarica ističući da BiH treba saradnja u regionu, vraćanje povjerenja, mir i stabilnost.

"Kada imamo te pretpostavke lako je širiti saradnju u ekonomskom i svakom drugom pogledu", naglasio je Govedarica.

Uoči sutrašnjeg sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH, Govedarica je istakao da je to redovni sastanak, a da je koalicija stabilna.

Očekuje da jedna od tema sutrašnjih razgovora, koji će biti održani u Predsjedništvu BiH, budu i izmjene Zakona o akcizama te raspodjela sredstava koje su odobrene BiH po osnovu ranijeg ruskog duga.

Sastanak je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji predlaže i teme razgovora.