Nema osnova za hapšenje
474

Gotovina može doći u BiH, protiv njega nema ni optužnice ni potjernice

Piše: E. G.
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Nakon izjave hrvatskog generala Ante Gotovine da ima želju posjetiti glavni grad BiH i probati sarajevske ćevape, u RS su putem medija počeli pozivati na njegovo hapšenje ukoliko stupi na tlo BiH. Međutim, kako stvari sada stoje, ova i slične poruke za cilj imaju samo dizanje tenzija u regiji.

Prema pisanju Pressa, Gotovina bi trebao biti uhapšen zbog istrage koju protiv njega vodi Tužilaštvo BiH, jer je navodno počinio ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama u ljeto 1995. godine. Navodi se kako je Centar javne bezbjednosti Banja Luka 30. juna 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Gotovine i još 14 osoba. Sagovornici Pressa ističu da se Gotovinu i saučesnike sumnjiči da su od 8. do 17. septembra 1995., u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO-a i Armije RBiH, pod nazivom "Maestral", na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120.000 srpskih civila.

Osim Gotovine, CJB Banja Luka je podnio krivične prijave i protiv gotovo cijelog bivšeg hrvatskog vojnog vrha.

Ono što je valjda jasno i studentu prve godine prava je to da se niko ne hapsi na osnovu krivične prijave, već na osnovu potjernice, koju u ovom slučaju Tužilaštvo BiH nije podiglo, ni u slučaju Gotovine, niti ostalih pobrojanih hrvatskih vojnih dužnosnika. U suprotnom, iza rešetaka bi završilo pola političkog rukovodstva u BiH protiv kojeg postoje krivične prijave koje su stigle u razna tužilaštva, kako sa navedenom adresom pošiljaoca, tako i one anonimne. Stoga napisi "Gotovinu MUP mora uhapsiti čim uđe u BiH" i slični služe samo dizanju tenzija i netrpeljivosti.

Ono što je za Klix.ba rečeno u Tužilaštvu BiH je to da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nam nisu mogli reći je li među njima i Gotovina.

"Da bi neko bio uhapšen u vezi sa ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana potjernica, koje sada nema", potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

O tome hoće li biti raspisana potjernica odluku će donijeti Tužilaštvo na osnovu istrage, što bi trebao biti osnovni motiv, a ne politički ili bilo kakvi drugi pritisci. S druge strane, provokacije poput one "A da probaš ćevape 'Kod Muje' (poznata banjalučka ćevabdžinica op. a.)" ne vode boljim odnosima, pomirenju i suživotu u regiji.