Ante Gotovina mora biti uhapšen čim uđe u BiH

Klix.ba
22.11.2012. u 21:55
3
272
Ante Gotovina mora biti uhapšen čim uđe u BiH
3
Ante Gotovina mora biti uhapšen čim uđe u BiH Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Ako zaista krene put Sarajeva da "proba sarajevske ćevape", kako je najavio, hrvatski general Ante Gotovina bi morao da bude uhapšen na bilo kom graničnom prijelazu na kojem bi se pojavio.
Vlasti BiH dužne su, kako piše srbijanski list Press, da uhapse penzionisanog hrvatskog generala zbog istrage koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama počinjene u ljeto 1995. godine.

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da bi bh. pravosudni organi trebalo da jedva čekaju da Gotovina obistinu svoju najavu u kojoj je u medijima, nakon što je oslobođen odgovornosti za zločine u "Oluji", slavodobitno poručio da "jedva čeka da dođe u Sarajevo i proba sarajevske ćevape". Predstavnici RS-a poručuju da nadležne pravosudne institucije "treba da Gotovinu stave iza rešetaka zbog zločina koji su počinjeni u BiH".

Šef Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak podsjeća da je Centar javne bezbjednosti Banja Luka još 30. juna 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba. On ističe da se Gotovina i saučesnici sumnjiče da su od 8. do 17. septembra 1995. u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO i Armije BiH pod nazivom "Maestral" na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120.000 srpskih civila.

Tuševljak kaže da od Tužilaštva BiH očekuje da konačno podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovog "zločinačkog društva".

"Na popisu osumnjičenih za zločine u Maestralu, koje je CJB Banja Luka još prije tri i po godine dostavilo Tužilaštvu BiH, osim Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki oficiri. To su, između ostalih, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, a trebalo bi da jeste, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim tužilaštvima moraju da budu uhapšeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedjela nad civilnim stanovništvom", kategoričan je Tuševljak.

I direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović smatra da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovih pomagača za "oružanu agresiju na RS i BiH, kao i ubistva i protjerivanje nekoliko desetina hiljada ljudi".

"Posljednju informaciju koju smo dobili iz Tužilaštva BiH po pitanju podizanja optužnice protiv Gotovine bila je ta da od nadležnih organa iz Hrvatske još nisu dobili svu traženu dokumentaciju o Maestralu. Navodno, ta dokumentacija bi trebalo da bude proslijeđena tek nakon potpisivanja protokola o saradnji tužilaštava BiH i Hrvatske. Postoje naznake da bi taj sporazum trebalo da bude potpisan u skorijoj budućnosti, pa očekujem da će bh. tužilaštvo konačno početi da rješava stravične zločine nad Srbima u ljeto 1995. godine. Nevjerovatno je da za ubistvo više od 650 i protjerivanje oko 125.000 ljudi niko nije odgovarao", ističe Velimirović.

U Tužilaštvu BiH potvrđeno je da se "vodi istraga protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u akciji "Maestral", ali novinari Pressa nisu dobili odgovor na pitanje da li će i kada biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (272)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: