Uskoro i fijakeri
24

Gosti iz cijelog svijeta: Brojni festivali učinit će turistima ljeto u Banjoj Luci nezaboravnim

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Turistička organizacija Grada Banja Luka počinje regionalnu kampanju koja ima za cilj da poveća broj turista u ovom gradu. U ponudi bi uskoro mogla biti i vožnja fijakerom. Inicijativa je pokretana nekoliko puta, ali do sada nije realizovana.

Potrebno se usaglasiti u vezi s rutom kojom bi fijakeri vozili te ko bi vršio ovu uslugu.

Kako nam je rekao Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banje Luke, detalji u vezi s ponudom koja uključuje vožnju fijakerom gradom još nisu poznati, ali podržat će svaku ideju. Trenutni fokus je na festivalima i događajima kojima će privući turiste iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, stalne goste ovog bh. grada.

"Akcent stavljamo na dva najveća festivala, a to su DemoFest od 20. do 22. jula i Fresh Wave festival od 10. do 12. augusta. Za vrijeme tih festivala Banja Luka dobije novi duh jer pristižu brojni posjetioci sa svih strana svijeta, posebno iz regije", rekao je Šukalo za Klix.ba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tu je i popularni Kozara Ethno festival koji se ove godine održava od 30. juna do 3. jula u okviru kojeg se prikazuje kulturni identitet Kozare i Potkozarja, ali i identiteti Evrope i svijeta.

"Na festivalu gostuju gosti iz osam zemalja. Treći dan festivala posvećen je fuziji tradicionalnog i modernog. Na Kozara Ethno Fusion stageu nastupat će orkestar RKUD Proleter iz Sarajeva i DJ dvojac Shazalakazoo iz Begrada koji kroz elektronsku muziku i balkanski beat crpe inspiraciju", istakao je Šukalo.

Najstarija banjalučka manifestacija "Ljeto na Vrbasu" privući će i ove godine mnoge turiste. Održava se od 1953. godine, a centralni dio su skokovi s gradskog mosta i trka kajak čamcima koji su specifični za ovaj grad, kao gondole za Veneciju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tu su i drugi festivali koje ne organizuje Turistička organizacija, ali će ljeto u Banjoj Luci sigurno učiniti burnim i zanimljivim.

"Nakon što dovoljno razvijemo regionalno tržište i kada se uvedu linije na banjalučkom aerodromu, radit ćemo kampanje za inostranstvo", poručio je Šukalo.