Ponašanje Nives Kanevčev
0

Gospođo tužiteljice, smijem li u toalet?

Piše: Amra Kovač
Nives Kanevčev (Foto: Oslobođenje)
Nives Kanevčev (Foto: Oslobođenje)
Posljednjih godina mnoge institucije su shvatile da je neophodno unapređivati saradnju institucija i medija kako bi javnost pravovremeno i na odgovarajući način bila informisana o aktuelnim zbivanjima. Formirane su pres službe, a svaka imalo ozbiljnija institucija već odavno ima svoju internet stranicu na kojoj objavljuje saopćenja za javnost.

Nažalost, postoje i one institucije čiji čelni ljudi nisu shvatili da više ne živimo u dobu komunizma pa da mogu cenzurisati informacije koje bi trebale biti dostupne javnosti.

Jedan od takvih primjera je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo. Naime, Kantonalno tužilaštvo internet stranicu ima od 2004. godine i bilo je među prvim pravosudnim institucijama koje su s medijima, na obostrano zadovoljstvo, počele komunicirati internetom. Javnost je o radu Tužilaštva bila redovno informisana do imenovanja glavne tužiteljice Nives Kanevčev koja je funkciju preuzela u augustu prošle godine.

Neosvježene internet stranice kantonalnog Tužilaštva

Zadnja podignuta optužnica na stranici Tužilaštva objavljena je 17. jula prošle godine, dakle, nekoliko dana prije nego je Kanevčeva preuzela funkciju.

Podsjećamo, svaka potvrđena optužnica je javni dokument.

Nakon preuzimanja funkcije glavna tužiteljica je naredila da sa na stranicu postavi njena fotografija i to je i zadnje što je na toj stranici objavljeno.

Novinari su bili prisiljeni presretati tužioce u hodnicima Suda kako bi se informisali u kojoj fazi je određeni predmet, te kada se može očekivati podizanje optužnice.

Međutim, glavna tužiteljica izdaje naredbu da nijedan tužilac ne smije istupati u javnosti bez njenog odobrenja.

Međutim, kada pošaljete zahtjev da vam se odobri razgovor sa nekim od tužioca, odobrenje ćete dobiti samo ako je taj tužilac Nives Kanevčev, koja ne propušta nijednu priliku za javni nastup.

Oleg Čavka ne može dati intervju

Tako smo za potrebe našeg portala zatražili odobrenje za intervju s tužiocem Olegom Čavkom. Nekoliko pitanja jeste bilo o predmetima koje vodi tužilac Čavka, dok su se ostala pitanja odnosila na lične stavove ovog tužioca o određenim pitanjima.

U zahtjevu smo poslali napomenu da ukoliko neko pitanje može ugroziti istragu ili tužioca na bilo koji način, da na to pitanje ne mora odgovoriti niti će ono biti objavljeno.

Međutim, iako je većina pitanja bila o ličnim stavovima tužioca Čavke o određenim stvarima, te iako je sloboda govora, mišljenja i štampe zagarantovana kako Ustavom Federacije BiH, tako i Ustavom BiH, glavna tužiteljica nije odobrila intervju.

O tome nas je obavjestila sekretarica glavne tužiteljice, i to nakon našeg poziva u petak.

“ Intervju nije odobren jer glavna tužiteljica smatra da se određeni tužioci na trebaju favorizirati, a o tome ćete biti obavješteni tokom dana i pismenim putem”, kazala nam je u telefonskom razgovoru sekretarica glavne tužiteljice.

Naravno, pismeni odgovor nije stigao.

Podsjećamo, 11. novembra prošle godina na našem portalu objavljen je intervju sa tužiteljicom Kanevčev. Tada, tužiteljica nije pravila nikakav problem.

Da glavna tužiteljica ima imalo takta, te da pogleda internet stranicu Tužilaštva BiH, gdje se informacije redovno ažuriraju, te da takav sistem rada primjeni u svom Tužilaštvu, novinari ne bi ni imali potrebu favorizirati bilo kojeg tužioca sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Tužiteljica nije održala godišnju konferenciju za novinare

Međutim, ni tu nije kraj samovolji glavne tužiteljice. Krajem godine sve državne institucije prezentiraju javnosti rezultate rada.

Iako se i sarajevsko Kantonalno tužilaštvo finansira iz budžeta, glavnoj tužiteljici, a već je 30. januar, nije palo na pamet da organizuje pres konferenciju ili bar napiše saopćenje kojim bi informisla javnost, od čijeg novca i ona prima plaću, o rezultatima rada Tužilaštva u prethodnoj godini.

Tužiteljica očigledno zaboravlja da kada se već plaće tužioca isplaćuju se budžeta koji se puni sredstvima građana-poreskih obveznika, onda bi bio red da građane neko i obavijesti koje rezultate su ti tužioci postigli u protekloj godini.

Ne bi nas iznenadilo da nakon ovog teksta sljedeća naredba glavne tužiteljice bude da tužioci kada krenu u toalet moraju kao u osnovnoj školi podići dva prsta i pitati - “Gospođo tužiteljice, smijem li u toalet?”.