Nakon sinoćnjeg podrhtavanja tla
197

Gorušanin: Ovo je jedan od jačih potresa u posljednjih 40 godina

Piše: D. B.
Šteta nakon potresa u Zenici (Foto: Klix.ba)
Šteta nakon potresa u Zenici (Foto: Klix.ba)
Našto poslije jedan sat iza ponoći u noći sa petka na subotu dogodio se jak potres sa epicentrom u blizini Zenice.Magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stepeni Merkalijeve skale, a zemljotres se osjetio i u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću, Goraždu...

Zemljotres je prvi put zabilježen u 1.12 sati, a podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi. Nakon prvog, uslijedio je i drugi potres jačine 4,2 stepena, koji se manje osjetio. U 2:35 sati područje Zenice se ponovo zatreslo. Ovog puta je zabilježen manji potres jačine 2,9 stepeni po Richteru.

U sinoćnjim podrhtavanjima tla u Zenici je zabilježena manja materijalna šteta. Prijavljene su pukotine na zgradama i obrušavanja fasada. Povrijeđenih, srećom, nije bilo. U Sarajevu nije bilo štete.

Stručni savjetnik u Centru za seizmologiju pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, Rusmir Gorušanin, u razgovoru za Klix.ba je rekao da se radi o jednom od jačih zemljotresa u posljednjih 40 godina, koji ne može izazvati štetu na čvršćim objektima, ali može utjecati na nešto manje objekte poput kuća.

"S obzirom na historiju i statistiku mogu reći da je ovo bio jedan od jačih zemljotresa u posljednjih 40 godina. Potres magnitude 4,6 Richtera svakako spada u kategoriju jakih. U posljednjih 40 godina je zabilježeno pet ili šest sličnih potresa na području Zenice. Godine 1974. je ovo područje pogodio zemljotres magnitude 5,1 Richtera. Mnogi ga se sjećaju jer je bio poprilično jak. Godine 2001. su zabilježena dva potresa, jedan je bio 3,9, a drugi 3,6 stepeni po Richteru. Narednih godina su zabilježeni potresi slabijeg intenziteta. Sinoćnji potres ne može oštetiti čvrste objekte, ali svakako može nanijeti štetu manjim objektima poput kuća", izjavio je Gorušanin.

Gorušanin je dodao da se u Zenici u budućnosti mogu očekivati i potresi intenziteta i do 8 stepeni po Merkaliju, ali je istakao da je podrhtavanja tla teško predvidjeti. No, kako navodi, takav scenario je moguć. Na jugu Hrvatske, na području Dubrovnika, mogu se očekivati zemljotresi intenziteta i do 10 stepeni po Merkalijevoj skali, tvrdi Gorušanin.