Zenica
0

"Gorski udar" u jami Raspotočje, povrijeđeno 13 rudara

Zeda
Foto: Zeda
Foto: Zeda
Danas oko 18 sati i 55 minuta u Jami Raspotočje, zeničkog Rudnika Mrkog uglja, došlo je do pojave "gorskog udara". Prema nezvaničnim informacijama usljed "gorskog udara" napravljena je velika materijalna šteta, a 13 rudara je zatražilo ljekarsku pomoć zbog lakših povreda i gutanja velike količine ugljene prašine. Niko od rudara nije zadobio ozbiljnije povrede.

U jami Raspotočje "gorski udar" oštetio je veliku tehnološku prostoriju dužine do 150 metara i zatvorio kompletnu izlaznu zračnu struju, tako da se odmah morala obustaviti proizvodnja jer u jami nema protoka zraka.

Svi rudari su napustili jamske prostorije, a u jamu su sišli samo članovi interventnih tehničkih ekipa sa tehničkim direktorom Rudnika i upravnikom jame Raspotočje. Prema prvim nezvaničnim informacijama najviše je oštećen sistem provjetravanja u jamskim prostorijama, dok će se status oštećenosti mašina i opreme utvrditi naknadno dok se uspostavi normalno stanje za rad.

Ova pojava u rudnicima je iznenadna i rudarima pričinjava velike probleme u radu. "Gorski udari" predstavlja naglo kretanje ugljenog sloja i stijena pratećih naslaga koji se pokrenu u pravcu jamske prostorije, tj. prostora iz kojih se ugalj vadi ili kojim se ugalj transportuje. Intezitet i način manifestacije "gorskih udara" zavisi od sposobnosti ugljenog sloja i stijena pratećih naslaga da akumuliraju ogromnu količinu elastične energije koja se manifestuje velikim pritiskom i velikom brzinom oslobađa tu energiju.

U trenutku nesreće u Zenici se osjetilo manje podrhtavanje tla.