Nesreća u jami Raspotočje
0

Niko od rudara nije životno ugrožen, četvorica u bolnici

Sarajevo-x.com
Jama Raspotočje (Foto: ZEDA)
Jama Raspotočje (Foto: ZEDA)
U nesreći koja se sinoć dogodila u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja, pričinjena je velika materijalna šteta, a na urgentni blok Kantonalne bolnice u Zenici primljeno je 14 rudara, od kojih su četvorica zadržana na liječenju.

Prema riječima dr. Haruna Hodžića, pomoćnika direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice u Zenici, 14 rudara je obrađeno po prijemu na urgentni blok, nakon čega je sedam rudara pušteno kući.

"Sedam rudara je tokom noći zadržano na opservaciji, a nakon jutrošnjeg pregleda četvorica povrijeđenih zadržana su na liječenju. Dvojica su zadržana na internom odjelu zbog udisanja prašine i problema sa disanjem i respiratornim organima, a dvojica rudara zadobili su povrede glave i vrata. Svi pacijenti su stabilni i nisu životno ugroženi", rekao je za Sarajevo-x.com dr. Hodžić.

U jami Raspotočje došlo je do "gorskog udara" koji je oštetio je veliku tehnološku prostoriju dužine do 150 metara i zatvorio kompletnu izlaznu zračnu struju, tako da se odmah morala obustaviti proizvodnja jer u jami nema protoka zraka.

Prema riječima Jakuba Ljubovića iz Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Zenica, "gorski udar" je iznenadna i prirodna pojava do koje dolazi kada dođe do naglog kretanja ugljenog sloja, pri čemu dolazi do smanjenja prostorije, a pritisak koji se stvara nosi kamenje i ugalj koji rudarima nanose povrede, najčešće respiratornih organa.

Ljubović je rekao da su rudari od opreme imali samo radna odijela, što je standardna oprema za radove koje su obavljali. On je naglasio da su svi rudari kolektivno osigurani, a postoje dodatne odštete za povrijeđene dijelove tijela.