Pružanje podrške
42

Gornji Vakuf-Uskoplje dobio Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na 18. sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje zvanično je imenovan Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici.

Na istoj sjednici usvojen je i Akcioni plan za prevenciju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje, za period 2019.-2021. godina.

Općinski Multisektorski tim djeluje neformalno više od godinu dana. Nastao je kao rezultat potrebe za rješavanjem rastućeg problema nasilja u porodici. Zadaci Multisektorskog tima su jačanje saradnje i koordinacije između institucija koje se bave ovom problematikom, rad na prevenciji i podizanju svijesti o problemu nasilja u porodici te pružanje podrške i zaštite za žrtve nasilja.

Imenovanjem od strane Općinskog vijeća, Gornji Vakuf-Uskoplje postaje jedna od nekoliko općina na nivou Federacije BiH, koje na lokalnom nivou imaju zvanično imenovan Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici i usvojen Akcioni plan za prevenciju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Ovim činom Gornji Vakuf-Uskoplje je ravnopravno sa drugim i većim općinama pri kandidiranju za projekte i programe u ovoj oblasti na nivou Federacije BiH, a sve s ciljem smanjenja nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje.