Jačanje saradnje
114

Prevencija vršnjačkog nasilja: MUP KS potpisao sporazum s više ustanova i organizacija općine Vogošća

Klix.ba
Općina Vogošća, MUP Kantona Sarajevo, Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, RTV Vogošća, direktori osnovnih škola "Mirsad Prnjavorac", "Porodice ef. Ramić", "Zajko Delić", "Izet Šabić" i "Zahid Baručija" i Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA potpisali su jučer Memoranduma o saradnji i razumijevanju.

Cilj potpisivanja Memoranduma je jačanje međusektorske saradnje različitih resora (obrazovanja, zdravstva, i socijalne zaštite), te izgradnju partnerstva sa medijima unutar lokalne zajednice kako bi se osigurala prevencija vršnjačkog nasilja i postigao veći stepen sigurnosti djece u osnovnim školama.

Potpisnici memoranduma su usaglasili sljedeće principe budućeg rada: podizanje svijesti i proces afirmacije i ohrabrivanja djece, prosvjetno-pedagoškog kadra i roditelja da prepoznaju vršnjačko nasilje; kroz međusobnu saradnju raditi na oslobađanju osjećaja straha kod djece od moguće odmazde nasilnika ako dijete ukaže na nasilje; učešće u procesima sprečavanja izravnog i neizravnog vršnjačkog nasilja, bez obzira da li je riječ o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili online nasilju; pružanje potrebnih stručnih savjeta i informacija, koje mogu biti korištene za izradu publikacija o prevenciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja; učešće na javnim događajima na koje budu pozvani predstavnici strana potpisnica Memoranduma.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji i razumijevanju realizovano je u okviru projekta "Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE" kojeg Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD koji finansira EU, a implementira UNDP. Osnovni cilj realizacije projekta jeste povećati stepen sigurnosti djece u pet odgojno-obrazovnih ustanova osnovnog obrazovanja koje egzistiraju na području općine Vogošća.

Ovaj memorandum osigurat će umrežavanje i saradnju svih institucija na lokalnom nivou i po završetku projekta.