Krizna situacija
17

Gordana Tadić sazvala sastanak Udarne grupe zbog migrantske krize u BiH

A. D.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić zakazala je danas sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, na sastanku će čelni dužnosnici tužilačkih policijskih, sigurnosnih i drugih institucija i agencija koji učestvuju u radu Udarne grupe razgovarati o aktuelnim pitanjima i aktivnostima iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini, kao i sigurnosnim problemima u BiH povezanih sa navedenom problematikom.

Inače, migrantska kriza, posebno u Krajin u posljednjima danima i sedmicama doživljava svoj vrhunac s učestalim incidentima.

U migrantskom centru Lipa kod Bihaća sinoć je došlo do sukoba više od stotinu migranata, a prema prvim informacijama upotrebljeno je i vatreno oružje. U sukobu koji se dogodio oko 22 sata učestvovalo je blizu 150 migranata kao i policija koja je nakon međusobnog sukoba migranata pokušala smiriti situaciju.

Situaciju dodatno usložnjava i odluka vlasti USK o zabrani prijevoza migranata autobusima u Unsko-sanski kanton zbog je došlo i do kontrareakcije u RS-u.