15 godina Tužilaštva
0

Gordana Tadić održala kolegije svih tužilačkih odjela Tužilaštva BiH

Klix.ba
Realiziranje prioritetnih predmeta, planirani rezultati do kraja godine i planirane aktivnosti bile su glavne teme razgovora kolegija svih tužilačkih odjela.

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, održala je kolegije sa svim tužiocima, iz sva tri tužilačkih odjela Tužilaštva BiH, Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i Odjela III.

Na sastancima sa tužiocima razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima Tužilaštva BiH, te o realiziranju planiranih prioriteta u narednom periodu, sa akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, kao i procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Predstavljeni su planirani i očekivani rezultati do kraja 2017. godine, kao i aktivnosti na koje će biti stavljen akcenat u narednoj 2018. godini, naročito u segmentu približavanja Europskim integracijama, učestvovanju u međunarodnim operacijama protiv najsloženijih oblika kriminala, zajedno sa zemljama regiona i EU, kao i borbi protiv oblika kriminala iz nadležnosti Tužilaštva BiH, koji najviše ugrožavaju vladavinu prava i sigurnost građana BiH.

Tužilaštvo BiH početkom naredne godine navršit će 15 godina od svog osnivanja. Ukupno 237 uposlenika, među kojima je 59 tužilaca, u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu, intenzivno rade na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Od osnivanja Tužilaštva do danas, podignute su optužnice protiv više od 5000 osoba, koje se terete za najsloženija kaznena djela, organiziranog kriminala, ratnih zločina, privrednog i finansijskog kriminala, terorizma i druga kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, što je značajan doprinos uspostavi vladavine prava i sigurnosti građana u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.