Odgovor Mektiću
190

Gordana Tadić: Ministar sigurnosti koji tvrdi da je država "razvaljena" treba podnijeti ostavku

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
V. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić održala je konferenciju za medije na kojoj se izjasnila o istupu ministra sigurnosti, kazavši da je Dragan Mektić iznio niz neistina. Upozorila je da će se ministar morati izjasniti o tome zašto je Bosna i Hercegovina razvaljena država i zašto bi Tužilaštvo BiH trebalo uništiti do temelja.

Gordana Tadić je istakla da je u periodu od kada ona obavlja funkciju v. d. glavne tužiteljice ta institucija uspjela doprinijeti cjelokupnoj stabilnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"Dragan Mektić je iznio niz neistina. Želim da poručim građanima BiH da njihova zemlja nije razvaljena. Ukoliko ministar sigurnosti tvrdi da je Bosna i Hercegovina razvaljena zemlja, ja ga pozivam da podnese neopozivu ostavku", poručila je Tadić.

Istakla je da se svi predmeti u Tužilaštvu rade profesionalno, a oni mogu biti pozitivni i negativni, te da može biti pokrenuta istraga, a da mogu biti i odbačeni.

"Smatram da se istupima ministra Mektića vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i jasno mi je zašto nijedan glavni tužitelj nije izdržao svoju funkciju do kraja. Upravo zbog ovakvih istupa ministra sigurnosti više ljudi će napuštati ovu zemlju", poručila je Tadić.

Navela je da ona obnaša funkciju v. d. glavne tužiteljice i da ima sve ovlasti kao glavna tužiteljica.

"Nakon ovako teških riječi nisam mogla da se ne obratim javnosti. Smatram da, kada je riječ o Tužilaštvu BiH, problema nema. Odlično sarađujemo sa svim agencijama i institucijama, a radnje koje poduzimamo u protekle dvije sedmice rezultirat će nečim o čemu sada ne mogu govoriti", istakla je Tadić.

Dodala je da će Mektić morati da se izjasni u Tužilaštvu BiH zašto je BiH razvaljena zemlja i zašto bi Tužilaštvo trebalo uništiti do temelja.

"Građani zaista u ovom momentu mogu biti sigurni da će svi biti u ravnopravnom položaju, bili osumnjičeni ili svjedoci u predmetima koje mi vodimo", poručila je Tadić.

Navela je da se u proteklih 11 mjeseci vodila hajka protiv nje, dodavši da je za nju najvažnije da se očuva mir u Bosni i Hercegovini.

"U izvještaju Parlamentarnoj skupštini tačno stoji koliko je optužnica podignuto. Ministar Mektić je trebao doći na taj sastanak i u oči mi reći sve što je imao, a ne da saziva konferencije svaki dan", istakla je Tadić.

Dodala je kako smatra da je spremna da, sa svojih 57 tužilaca, ponese teret koji ima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

"Poručujem građanima BiH da budu sigurni da, dok sam ja na čelu ove institucije, mogu biti sigurni", navela je Tadić.

Istakla je da s Dalidom Burzić ima veoma korektne odnose i sa svim tužiteljima u Bosni i Hercegovini.

"Ministar Mektić ovim što radi nanosi štetu i Dalidi Burzić", poručila je.

Na novinarsko pitanje da li će se kandidovati na poziciju glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, odgovorila je da hoće.

"Naravno da ću se kandidovati, ja sam već 11 mjeseci na čelu ove institucije", poručila je Gordana Tadić.