Očekivano
570

Gordana Tadić izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izabralo je na današnjoj sjednici Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH. Dužnost će preuzeti 1. februara.

Članovima VSTV-a danas su predstavljeni i prezentirani programi rada kandidata za glavnog državnog tužioca i to dosadašnje vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva BiH Dijane Kajmaković i glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Muniba Halilovića.

Većinom glasova članova VSTV-a (9 za, 2 protiv i 2 suzdržana) za glavnu državnu tužiteljicu izabrana je Gordana Tadić koja od suspenzije Gorana Salihovića, odnosno od septembra 2016. godine, obnaša dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Tadić je u obraćanju VSTV-u kazala da joj je najveći dosadašnji uspjeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH. Program rada koji je Tadić predstavila VSTV-u možete pročitati ovdje.

Još od samog raspisivanja konkursa za glavnog državnog tužitelja Tadić je slovila za favorita uprkos tvrdnjama političkih stranaka kako se na ovoj poziciji treba nalaziti osoba koja se izjašnjava kao pripadnik bošnjačkog naroda.

Dosadašnji mandat Gordane Tadić ostat će upamćen po odbijanju optužnice u slučaju sprovođenja neustavnog referenduma o Danu RS-a, kao i nepodizanju optužnice protiv čelnika bh. entiteta RS Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Nedeljka Čubrilovića zbog organizacije referenduma.

Tužilaštvo BiH na čelu s Tadić nikada se nije oglasilo ni o brojnim aferama poput dodjele sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH snahi članice Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, neraspisivanju potjernice za Sinišom Dodikom kojeg se sumnjiči da je oštetio Puteve RS za tri i po miliona KM i pobjegao u Srbiju ili pak skorijoj aferi vezanoj za kupovinu diploma u Bosni i Hercegovini.

Tadić se u više od dvije godine mandata vršiteljice dužnosti samo dva ili tri puta obratila građanima BiH, a institucija na čijem čelu se nalazi skoro apsolutno se zatvorila kada je riječ o saradnji s medijima. Komunikaciju s javnošću Tadić vodi isključivo slanjem saopćenja za javnost ne dozvoljavajući medijima vršenje civilnog nadzora nad radom ovog pravosudnog organa.

Njen mandat ostat će upamćen i po konstantnim prepucavanjima s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem koji je u nekoliko navrata pozvao Tadić da zbog dobrobiti građana Bosne i Hercegovine podnose ostavku.

Mediji, ali i političke stranke u BiH su u više navrata povezivali Gordanu Tadić s HDZ-om BiH. Srpska demokratska stranka (SDS) se početkom 2018. godine oglasila saopćenjem za javnost u kojem je navela da je Tadić izbor Milorada Dodika i HDZ-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Po završetku studija do 1996. godine radila je u privredi.

U periodu od 1996. do 2003. godine obavljala je dužnost zamjenice općinskog tužioca u Živinicama, a dužnost kantonalne tužiteljice u Tuzli obavljala je od 2003. do kraja 2011. godine.

Od početka 2012. do decembra 2013. godine obavljala je dužnost zamjenice glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Za tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od 20. novembra 2013. godine.

Obnašala je dužnost zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefice Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ima više od 20 godina tužilačkog staža, od kojih je dvije godine zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.