Predstavljanje rada
20

Za državnu tužiteljicu Gordanu Tadić korupcija nije sistemski problem

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić predstavila je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća svoj program rada, napomenuvši da joj je najveći dosadašnji uspjeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH.

Član VSTV-a Goran Nezirović je, nakon predstavljenog programa, potencijalnu glavnu tužiteljicu pitao koji su njeni najveći uspjesi za vrijeme obnašanja funkcije vršiteljice dužnosti, na šta je odgovorila: "Ima tu uspjeha, najveći uspjeh je stabilizacija institucije".

Tadić je kazala da je sve vrijeme tu stabilizaciju održavala kontinuiranim radom, što je, smatra ona, njen najveći uspjeh.

"Ima tu još mnogo stvari, tu je i nova zgrada Tužilaštva. Sada smo u novoj zgradi", rekla je Tadić.

Napomenula je da u Bosni i Hercegovini ima korupcije, ali da građani sliku o tome stvaraju na osnovu medijskih izvještavanja što, prema njenim riječima, nije relevantno.

"Građani sliku stvaraju na osnovu medijskih izvještavanja, a kada ih pitate da li vjeruju tim medijima - oni kažu da ne vjeruju. Ali, korupcije ima, ja mislim da to nije sistemski problem. Mislim da smo spremni da se s tim uhvatimo ukoštac", rekla je ona.

Navela je da se tek upoznala o problemima na drugom odjelu Tužilaštva BiH, vezanom za predmete terorizma.

Tadić, prema načinu predstavljanja svog programa, nije ostavljala sumnju da neće biti izabrana za glavnu tužiteljicu.

"Program je napisan na 62 stranice kucanog teksta. Dato je zatečeno i stanje u kojem se trenutno nalazimo. Predviđeno je 14 mjera za ratne zločine", kazala je ona.

Napomenula je da je, vezano za slučajeve ratnih zločina, mjere davala na osnovu državne strategije i preporuka međunarodnih organizacija.

"Nastavit ćemo sarađivati s MKSJ. Formirana je baza podataka koja će se ažurirati. Bit će određenih preraspodjela unutar Tužilaštva BiH", rekla je Tadić.

Navela je da je, za vrijeme njenog mandata, definisana visoka korupcija, napomenuvši da se to odnosi na osobe koja su počinile štetu veću od 100 hiljada KM.

"U proteklom periodu imamo značajan rezultat u pogledu nelegalno stečene imovine", istakla je Gordana Tadić.