BiH
860

Gordana Katana: Moj odgovor svim "miloradima dodicima"

Piše: M. N.
Novinarka dnevne novine "Oslobođenje" Gordana Katana odgovorila je na vulgarne i nacionalističke komentare koje joj je uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik tokom konferencije za novinare u Banjoj Luci, koja je održana nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD-a. Poručila je da ona "nije stalak za mikrofon, ni stenograf", te da to nikada neće biti.

"Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana... Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila", navela je Katana u svom komentaru na Facebooku.

Istakla je da bi u slučaju da je drugačije postupila barem jednom, to značilo da je izdala sebe, vlastite principe i ljude kojima je vjerovala.

"Naravno onima koji lažu, kradu i koji to čine navodno u ime svog naroda, etnosa, ljudi poput mene se ne sviđaju. Mi smo, mada je teško povjerovati da takvi imaju savjest, makar onaj sitni crv koji nagriza njihovo samozadovoljstvo, onaj kamičak u cipeli koji žulja. I jedini odgovor na to su uvrede, pogrde, prijetnje. Jer to je jedini jezik kojim umiju govoriti. Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti. Eto to je moj odgovor svim miloradima dodicima, sviđalo im se to ili ne", poručila je novinarka Katana.

Podsjetimo, Dodik je ovoj novinarki nakon postavljenih pitanja o zbivanjima u njegovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, uputi niz neumjesnih komentara o njenom izgledu, medijskoj kući u kojoj radi, te nacionalnoj pripadnosti. Ovo njegovo ponašanje naišlo je na oštro osuđivanje medijskih kuća, te Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.