{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja

15.3.2015. u 14:46
47
146
BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja
47
BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja
Foto: SRNA
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zbog širenja govora mržnje i mizoginije prema novinarki Gordani Katani, dopisnici lista Oslobođenje iz Banje Luke.
Na press konferenciji, održanoj 14. marta u Banjoj Luci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD, Milorad Dodik je na vulgaran, nacionalisitčki i muškošovinistički način reagirao na legitimna novinarska pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja.

Milorad Dodik je još jednom demonstrirao mržnju i patološki bijes prema koleginici Katani samo zato što profesionalno radi svoj posao i što je žena. Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgredu, nacionalnoj pripadnosti i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD-a je brutalno prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je čitanje u javnim institucijama lično zabranio.

Predsjednička pozicija u RS i stranci SNSD, Dodikovom primitivnom ispadu daju dodatnu težinu i pred ozbiljnu kušnju stavlja institucije vlasti u ovom entitetu i članove SNDS - hoće li mirno i oportunistički posmatrati urušavanje ugleda institcija RS i političke partije u okvirma BiH i u cijelom svijetu ili će reagirati osudom ovakvih postupaka? Ukoliko se članovi SNSD, javni organi vlasti u RS, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinara će ih smatrati saučesnicima i "simpatizerima" višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temeljnih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj. U skladu s tim, BH novinari će poduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnji Dodikov nacionalizam, širenje govora mržnje prema novinarima, kršenje slobode izražavanja i ženskih ljudskih prava novinarki pravno sankcionirali, poručuju BH novinari.

UO BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da su novinari i novinarke, okupljeni jučer na press konferenciji u Banjoj Luci, mirno saslušali uvrede izrečene koleginici Katani, samo rijetki su javnost izvijestili o njenom ponižavanju, dok je većina medija prećutala ili samo ovlaš spomenula ovaj čin. Novinarska solidarnost, napuštanje press konferencije i bojkot Milorada Dodika jedini su častan novinarski odgovor na višegodišnje kršenje medijskih sloboda u RS, jer će se, koliko sutra, na Dodikovom udaru naći i svi oni koji su ovaj napad prećutali.

UO BH novinara još jednom poziva sve novinare i novinarke na međuprofesionalnu solidarnost i bojkot svih događaja koje organizira Milorad Dodik – bilo kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: