{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja

15.3.2015. u 14:46
47
146
BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja
47
BH novinari: Dodik demonstrirao mržnju i patološki bijes prema novinarki Oslobođenja
Foto: SRNA
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zbog širenja govora mržnje i mizoginije prema novinarki Gordani Katani, dopisnici lista Oslobođenje iz Banje Luke.
Na press konferenciji, održanoj 14. marta u Banjoj Luci nakon zasjedanja Glavnog odbora SNSD, Milorad Dodik je na vulgaran, nacionalisitčki i muškošovinistički način reagirao na legitimna novinarska pitanja o zbivanjima u ovoj stranci, kao i izbjegavanju trogodišnje zatvorske kazne i bijegu iz Republike Srpske Mileta Radišića, lokalnog tajkuna i bliskog Dodikovog prijatelja.

Milorad Dodik je još jednom demonstrirao mržnju i patološki bijes prema koleginici Katani samo zato što profesionalno radi svoj posao i što je žena. Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgredu, nacionalnoj pripadnosti i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD-a je brutalno prekršio pravo Gordane Katane na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava i pri tom se pohvalio kako ima diskriminatorski odnos prema Oslobođenju, čije je čitanje u javnim institucijama lično zabranio.

Predsjednička pozicija u RS i stranci SNSD, Dodikovom primitivnom ispadu daju dodatnu težinu i pred ozbiljnu kušnju stavlja institucije vlasti u ovom entitetu i članove SNDS - hoće li mirno i oportunistički posmatrati urušavanje ugleda institcija RS i političke partije u okvirma BiH i u cijelom svijetu ili će reagirati osudom ovakvih postupaka? Ukoliko se članovi SNSD, javni organi vlasti u RS, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinara će ih smatrati saučesnicima i "simpatizerima" višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temeljnih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj. U skladu s tim, BH novinari će poduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnji Dodikov nacionalizam, širenje govora mržnje prema novinarima, kršenje slobode izražavanja i ženskih ljudskih prava novinarki pravno sankcionirali, poručuju BH novinari.

UO BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da su novinari i novinarke, okupljeni jučer na press konferenciji u Banjoj Luci, mirno saslušali uvrede izrečene koleginici Katani, samo rijetki su javnost izvijestili o njenom ponižavanju, dok je većina medija prećutala ili samo ovlaš spomenula ovaj čin. Novinarska solidarnost, napuštanje press konferencije i bojkot Milorada Dodika jedini su častan novinarski odgovor na višegodišnje kršenje medijskih sloboda u RS, jer će se, koliko sutra, na Dodikovom udaru naći i svi oni koji su ovaj napad prećutali.

UO BH novinara još jednom poziva sve novinare i novinarke na međuprofesionalnu solidarnost i bojkot svih događaja koje organizira Milorad Dodik – bilo kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: