BiH
0

Goražde: Zaustavljen odlazak policajaca

FENA
Goražde
Goražde
Male plaće u odnosu na one koje imaju njihove kolege u drugim dijelovima Federacije BiH bile su glavni razlog što su goraždanski policajci napuštali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK).

Resorni ministar Ramiz Drakovac u subotu potvrdio je Agenciji Feni da je ovaj negativan trend zaustavljen zahvaljujući uloženim naporima u poboljšanje socijalnog statusa pripadnika policije te da su povećane plaće i unaprijeđena tehnička opremljenost Kantonalnog MUP-a.

"Iako plaće policijskih službenika u Goraždu još nisu dostigle nivo onih u drugim kantonima, stanje je umnogome poboljšano zahvaljujući Uredbi o plaćama službenika Kantonalnog MUP-a. Prosječna plaća ovdašnjeg policajca iznosi od 600 do 700 KM. I sada oni koji su otišli s ovih prostora pitaju da li mogu da se vrate“, rekao je Drakovac.

Dodao je da se problem nedostatka kadrova u MUP-u nastojao riješiti i prijemom deset kadeta u prošloj godini koji su prošli obuku na Policijskoj akademiji u Sarajevu, tako da broj uposlenih u ovom ministarstvu je 226.

"U ovoj godini on će se dodatno povećati jer smo u prošloj godini poslali još 27 kadeta na usavršavanje. Svojim dolaskom u ovoj godini oni će znatno poboljšati strukturu uposlenih. Međutim, i dalje će biti problem sa stručnim kadrovima – inspektorima, stoga je u pripremi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji na koji je već saglasnost dao EUPM i očekujemo da to učini i kantonalna vlada“, kazao je Drakovac uz napomenu da će edukacija i usavršavanje novih i postojećih kadrova biti nastavljena.

Naglasio je da je stanje mnogo bolje i s aspekta tehničke opremljenosti goraždanske policije koja raspolaže savremenom opremom za rad, te da će sve spomenuto doprinijeti efikasnijem i kvalitetnijem djelovanju pripadnika ovog ministarstva, čiji je zadatak zaštititi građane i njihovu imovinu.