BiH
16

Goražde: Sve češća pojava klizišta i odrona

Piše: E. A.
Obilne padavine ovih dana uzrokuju probleme na području Goražda gdje je aktivirano nekoliko manjih klizišta i odrona.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Odron na dionici puta Osanica- Ilovača zahtijevao je brzu intervenciju kako bi se uspostavilo nesmetano odvijanje saobraćaja. Sve je ukazivalo na to da će doći do većih posljedica i potpune blokade putne komunikacije koja povezuje veliki broj naselja sa gradom. Općinske službe su angažovale operativu pa su tokom cijelog dana trajali radovi na otklanjanju posljedica odrona.

"Kiše i otapanje snijega su doveli do pojave većeg broja odrona, ali nije riječ o klizištima većih razmjera i ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara. U ovoj situaciji imamo upravo pojavu gdje je potok koji je više bujičnog karaktera, svojom brzinom i veličinom ugrozio put. Međutim, odmah smo izašli na teren i poduzeli sve da put ne bude ugrožen“, ističe Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

"Ovo je posljedica prošlogodišnjih poplava jer ove sad padavine nisu to mogle izazvati. Imali smo i u Baćcima na dva mjesta obrušavanje podzida, obrušavanje strmina. Ja apelujem na građane, da se sklone od vodotoka, od klizišta prilikom gradnje stambenih objekata. Mi nećemo dati građevinske dozvole tamo gdje je klizište, međutim ljudi nekad bespravno prave. Ovaj problem će biti u toku dana otklonjen. Isto tako ako se pojavi na drugim mjestima moramo interventno djelovati. Što se tiče komunikacione veze uvijek je držimo na nivou“, kaže Enver Adžem, pomoćnik načelnika za urbanizam.

Nesmetano odvijanje saobraćaja na putu Osanica- Ilovača trebalo je biti uspostavljeno već danas. Predstavnici općine Goražde obišli su i lokaciju Jezero nekoliko kilometara uzvodno gdje su ljetos poduzete izvjesne aktivnosti kako bi se zauzdale vodene bujice. Istaknuto je da će obzirom na količinu i snagu vode uskoro ponovo angažovati mehanizaciju.