BiH
52

Goražde Srebrenici: Ubrzanje gradnje Memorijalne šume 8.372, nove sadnice za 2.000 branitelja

Piše: E. A.
JP Bosanskopodrinjske šume i Ministarstvo privrede danas su organizirali sastanak s ciljem intenziviranja aktivnosti na izgradnji Memorijalne šume 8.372 u mjestu Posestra, koja će trajno podsjećati na žrtve srebreničkog genocida.

U skladu s ranijim najavama da će izgradnja memorijalnog kompleksa na Posestri u znak sjećanja na genocid u Srebrenici pravi zamah doživjeti na jesen, tokom sastanka je razgovarano o načinima i dinamici njegove realizacije.

Podsjećamo, projekat je iniciralo goraždansko muftijstvo, podržali su ga Vlada BPK i Općina Goražde, a danas je prihvaćena ideja predstavnika boračke populacije da se kompleks Memorijalne šume 8.372 obogati sa još 2.000 sadnica u znak sjećanja na poginule branioce Goražda.

"Moram priznati da kada sam predlagao da idemo sa Memorijalnom šumom 8.372, negdje sam potajno imao nijet izazvati ovu reakciju i drago mi je zbog toga što naši branioci i šehidi Goražda zaslužuju da ih se sjetimo na adekvatan način. Zaista sam ponosan na sve ljude koji su ovu ideju prihvatili kao svoju", kazao je ovom prilikom Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

Ideja memorijalnog kompleksa na Posestri puna je simbolike, pa će tako na prigodan način biti obilježeno i mjesto formiranja prve vojne formacije u proteklom ratu, Prve drinske udarne brigade.

"Formiran je organizacioni odbor, osnivanje Fonda za kupovinu sadnica je u toku, a također vidimo i ove nove ideje da se dio kompleksa posveti poginulim braniocima Goražda, što ćemo naravno imati u vidu. Prvobitne procjene su da će projekat koštati oko 150.000 KM, a s novim idejama vjerovatno će biti nešto više", kazao je Kenan Kanlić, direktor JP Bosanskopodrinjske šume.

Očekivanja su da će ovaj projekat podržati i sami građani.

"Čuli ste od direktora da jedna sadnica košta između 5 i 10 KM, smatram dobrom ideju našeg muftije da svaki građanin koji želi posaditi sadnicu mora je kupiti i to će tako ići, nadamo se da ćemo projekat uspješno realizovati", izjavio je Esed Radeljaš, ministar privrede BPK Goražde.

Memorijalni kompleks na Posestri na 3,4 hektara sadržavat će sadnice jasena, kestena i smrče. Bit će izgrađene biciklistička i pješačka staza označena kao "Staza tišine“, šadrvan i klupe za posjetioce, dok će centralni dio činiti Cvijet sjećanja – simbol Srebrenice.

Značaj projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša FBiH koji je za realizaciju ove ideje izdvojio 40.000 KM. Nakon prvih u martu, sadnja novih sadnica slijedi već u novembru, a realizacija kompletnog projekta planirana je do 2017. godine.