BiH
271

Goražde se oprostilo od Seje Bavčić: Živjela je život vrijedan življenja

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goražde se oprostilo od Seje Bavčić, predsjednice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser", koja je preminula u 61. godini.

Ona je preminula nakon teške bolesti i liječenja u Sarajevu, samo dan nakon što je prebačena u Kantonalnu bolnicu u Goraždu.

Njeni najbliži, prijatelji, članice Udruženja "Biser", čija je osnivačica, te predstavnici brojnih udruženja iz cijele BiH s kojima je sarađivala, kao i mnogi građani Goražda prisustvovali su komemoraciji u velikoj sali Centra za kulturu.

Duboko potreseni smrću žene koja je posjedovala nevjerovatnu energiju, njeni prijatelji su poručili da će ostati upamćena kao vedra osoba, žena borac i istinski prijatelj jer je svima kojima je pomoć bila neophodna uvijek pružala ruku prijateljstva.

"Za sve nas ovo je veliki gubitak, jer odlazi osoba koja je iznad svega bila veliki čovjek i humanista. 'Biser' je prepun slika dragih lica koja nisu više tu. S njima smo bili jači, a ona je bila energija koju posjeduju posebni ljudi. Nikad nije dozvolila da potonemo, krasili su je hrabrost, smijeh i konstantna briga o drugima", poručili su njeni prijatelji.

Smrću Seje Bavčić Goražde je izgubilo velikog aktivistu i borca za prava čovjeka.

"Seju ćemo pamtiti po njenoj snazi, upornosti i vedrom duhu. To je žena koja je u svakom trenutku bila spremna pomoći drugome, bez obzira na vlastite probleme s kojima se suočavala. Veliki čovjek, veliki humanista, žena koja je svojom nevjerovatnom energijom plijenila sve oko sebe", kazao je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a njen najveći doprinos je neprekidna borba za pravo čovjeka na zdravlje, za dobrobit zajednice.

"Ona je bila jedan od najaktivnijih pokretača svih društvenih akcija, podrške mnogobrojnim apelima za pomoć oboljelim, posebno od karcinoma. Bila je prepoznatljiva po svom sjajnom humanitarnom radu, borbi za ljudska prava i dostojanstvo", kazala je Ifeta Osmanković, članica Udruženja "Biser".

Podsjeća da je Seja Bavčić 2006. godine sa prijateljicama osnovala Udruženje "Biser" s namjerom da njegova misija bude podrška svim oboljelim ženama.

Žene koje je bodrila bile su joj podrška tokom bolesti, strepeći za njeno zdravlje i čekajući da se vrati redovnim aktivnostima.

"Nažalost, ovu bitku je izgubila. Preminula je dan nakon što su je vratili u njeno voljeno Goražde, da tu nađe vječni mir. Živjela je život vrijedan življenja, a bitke koje je vodila bile su bitke za bolje sutra svojih sugrađana i njenog 'Bisera', za poštovanje svakog ko se našao u situaciji da treba pomoć, da treba lijek", poručila je Nela Hasić, regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena, obraćajući se na komemoraciji u ime 24 udruženja iz cijele BiH.

Dženaza Seji Bavčić klanjana je ispred Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop je obavljen na mezarju u Baćcima.