BiH
0

Goražde: Počela registracija za "Šetnju za život"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Aktivistice Udruženje za borbu protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser“ Goražde okupile su se danas na Trgu branilaca grada kako bi animirale građane da se registruju za "Šetnju za život koja se tradicionalno održava i u BIH, 3.oktobra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Danas su za simboličnih sedam KM građani mogli dobiti brendirane majice te se na taj način registrovati za učešće na utrci koja ima snažnu poruku osnaživanja žena.

"Tradicionalna 'Šetnja za život' održava se u više od 150 gradova svijeta gdje svake godine za unaprijeđenje zdravlja žena trči nekoliko miliona ljudi. Ove godine je 3. oktobra na Vilsonovom šetalištu pod sloganom 'Šetnja za ozdravljenje' i danas su nam se pridružili brojni građani koji žele učestvovati i dati podršku borbi protiv karcinoma dojke“, izjavila je Aida Šalo iz Udruženja Biser.

Za članice "Bisera“ bila je ovo prva javna aktivnost nakon smrti predsjednice Seje Bavčić pa danas nisu mogle skriti emocije.

"Sve što radimo podsjeća na nju, nedostaje nam jer 'Biser' je bio Seja. Ovo je zaista težak dan, a ove žene su preživjele bezbroj puta situaciju da samo nedostaje neka od njih. Zato je najvažnija poruka ženama da se osnaže, djeluju preventivno i tako spase svoj ali i živote mnogih žena u BIH koje još imaju šansu da preduhitre napredovanje bolesti“, kaže Almica Hadžiavdić –Schon.

Članice "Bisera“ odlučile su da na utrci za život učestvuju pod sloganom "Šetnja za Seju Bavčić“.

"Nama je jako važno da nastavimo rad i da dobijemo podršku naših sugrađana. Oni koji nisu stigli danas mogu se registrovati i u prostorijama udruženja do naredne srijede 9.septembra“, kaže Rahima Kadrić, jedna od članica.

U isto vrijeme registracija za šetnju na Vilsonovom šetalištu 3.oktobra trajala je u velikom broju gradova BIH.